Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
bolnavul inchipuit

Bolnavul închipuit – în pregătire la Nottara

L-aţi putut cunoaşte pe Roman Feodori în cadrul Laboratorului de Teatru Dens din 2017, unde a realizat schiţa de spectacol „Mitică Popescu”.

La început de decembrie a revenit la Bucureşti, împreună cu scenograful Daniil Ahmedov, pentru a selecta actorii care vor interpreta personajele din comedia-balet a lui Molière, „Bolnavul închipuit”. În urma castingului intern organizat la Teatrul Nottara, au fost selectaţi actori din diverse generaţii. Iată-i: Rareş Andrici, Vlad Bălan, Răzvan Bănică, Ioana Calotă, Raluca Gheorghiu, Şerban Gomoi, Crenguţa Hariton, Cristina Juncu, Daniela Minoiu, Ada Navrot, Izabela Neamţu, Dani Popescu, Filip Ristovski, Cristina Stoica Ivanciuc, Mihaela Subţirică, Sorina Ştefănescu, Laura Vasiliu.

Echipa astfel constituită va lucra în două etape: 17 – 27 aprilie 2018 şi 19 iunie – 20 iulie 2018. Colaboratorii noştri din Rusia sunt regizorul, scenograful, coregraful  şi light-designer-ul. Scenariul pe care se va lucra va fi scris de Roman Feodori împreună cu Raluca Rădulescu şi va porni de la piesa lui Molière „Bolnavul închipuit”, plus inserţii din alte opere/piese ale acestuia.

Ultima comedie scrisă de Molière a căpătat un aer tragic, după ce marele dramaturg, bolnav deja, a ţinut totuşi să joace rolul principal, murind după cea de a patra reprezentaţie.

Roman Ilin Feodori a absolvit, în 2004, Academia de Stat de Artă Teatrală din Sankt Petersburg, în cadrul căreia a urmat cursurile de regie ale lui Ghenadi Trostianenţki. Ca regizor, a montat spectacole pe scenele multor teatre din Rusia precum şi din Ţările Baltice, inclusiv la Teatrulul de Artă Cehov din Moscova şi Teatrul Rus de Stat al Naţiunilor.  A îndeplinit funcţia de prim-regizor al Teatrului de Dramă V.M. Şukşin din Altai, iar din anul 2011, pe cea de prim-regizor al Teatrului Tânărului Spectator din Krasnoiarsk, preluând coordonarea artistică a acestuia, în anul 2016. Sub îndrumarea artistică a lui Roman Feodori, în cadrul Teatrului Tânărului Spectator din Krasnoiarsk, a fost desfăşurată o serie de proiecte atât artistice, cât şi socio-culturale: Laboratorul de Dramaturgie şi Regie Contemporană „Cuier”, laboratorul dramaturgic pentru adolescenţi „ClassAct” (2013), precum şi un proiect cu participarea copiilor cu probleme auditive „Vocea omenească” (2014). Spectacolele lui Roman Feodori au fost premiate în cadrul festivalurilor internaţionale, naţionale şi regionale, fiind incluse frecvent atât în programul principal al Festivalului Naţional Rus de Teatru „Masca de Aur”, cât şi în cadrul secţiunii „Off”. Este laureat al Premiul de Teatru Naţional „Masca de Aur” (2012) pentru spectacolul Mama Curaj şi copiii ei (Teatrului de Dramă V.M. Şukşin din Altai), iar spectacolul său, Crăiasa Zăpezii de H.C. Andersen (Teatrul Tânărului Spectator din Krasnoiarsk), a fost nominalizat la Premiul „Masca de Aur – 2014 şi a obţinut Premiul pentru cel mai bun spectacol în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Naţional Rus de Artă Teatrală pentru Copii „Arlechin”. În anul 2014, lui Roman Feodori i-a fost acordată distincţia Guvernului Regiunii Krasnoiarsk pentru contribuţia sa la păstrarea şi dezvoltarea culturii regionale. (R.N.)

About Author

Connect with Me: