Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
AFIs BALERINA

Balerina, în regia lui Lukas Dhont se lansează în cinematografe din 15 februarie – un debut devenit senzaţie, nominalizat la „Oscarul belgian” şi la Premiile César-

Balerina, lungmetrajul de debut al belgianului Lukas Dhont a obţinut în luna ianuarie o serie de nominalizări la unele dintre cele mai importante Premii Europene: Premiile Academiei César şi Premiile Magritte. Balerina va intra în cinematografe în Bucureşti şi în ţară începând cu 15 februarie 2019, fiind distribuit de Voodoo Films.

După debutul din mai, anul trecut, de la Festivalul de la Cannes, filmul Dhont a devenit o senzaţie pentru vestul Europei şi un hit internaţional, fiind foarte bine primit de critica de specialitate. BBC îi oferă cinci stele, considerându-l „important şi plin de umanitate”, „subtil, fără întorsături de situaţie şocante sau discursuri măreţe şi cu un protagonist blând, interpretat magistral de Victor Polster”. Aceste calităţi au transformat povestea Larei, născută în corp de băiat, care-şi doreşte cu ardoare să devină balerină, „ într-un coming-of-age trans dramatic, empatic şi puternic” (Indiewire) şi i-au adus regizorului patru trofee importante pe croazetă: Premiul Caméra d’Or, Premiul FIPRESCI şi Premiul pentru Cea mai bună interpretare Un Certain Regard şi Premiul Queer Palme.

Lukas Dhont şi-a inspirat povestea din cazul real al dansatoarei Nora Monsecour, iar proiectul iniţiat ca  un documentar, a devenit o ficţiune, pornită din „nevoia de a spune ceva despre felul în care noi percepem genul, despre feminin şi masculin; dar cel mai important, despre (…) cineva, care alege să-şi asume cu adevărat destinul la vârsta de 15 ani, o căutare care pentru unii durează o viaţă,” afirmă regizorul.

La începutul lunii ianuarie, filmul  îşi începea călătoria peste ocean, către două dintre cele mai importante premii ale industriei cinematografice, fiind propus la Oscar şi nominalizat la Globurile de Aur în categoria Cel mai bun film străin alături de Cold War (Pawel Pawlikowski), Capharnaüm (Nadine Labaki) şi Shoplifters (Hirokazu Kore-eda). Balerina se află şi printre nominalizaţii Academiei Franceze la Premiile César la categoria Cel mai bun film străin. Ceremonia de decernare a premiilor franceze va avea loc pe 22 februarie.

Filmul a adunat nu mai puţin de 9 nominalizări la Premiile Magritte prezentate de Academia André Delvaux din Belgia. Premiile sunt considerate a fi versiunea belgiană a Oscarurilor şi vor fi anunţate pe 2 februarie.

Lara este o tânără de 15 ani cu o voinţă puternică şi complet dedicată visului de a deveni balerină. Cu sprijinul tatălui ei, se aruncă într-o căutare a absolutului la o şcoală nouă. Frustrările de adolescent ale Larei şi nerăbdarea ei sunt amplificate pe măsură ce realizează că trupul ei nu se mulează atât de uşor pe disciplina strictă a baletului deoarece a fost născută băiat.

AFIs BALERINA

About Author

Connect with Me: