Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
afis repetitia vietii mele

Anda Caropol – o viaţă închinată teatrului

Cea mai nouă premieră a Teatrului Nottara este un spectacol omagial dedicat unei legende a teatrului românesc, Anda Caropol, a cărei viaţă este o adevărată declaraţie de dragoste închinată teatrului. Repetiţia vieţii mele, un text scris de Claudiu Sfirschi-Lăudat, în regia lui Alexandru Jitea, are premiera pe 14 februarie 2019, la ora 19:30, Sala George Constantin, şi creionează un portret nostalgic al unei mari actriţe care şi-a închinat cu devotament viaţa Teatrului Nottara timp de mai bine de jumătate de secol. O viaţă presărată cu roluri memorabile, cu întâlniri cu oameni de excepţie, cu prietenii frumoase, dar şi cu dezamăgiri şi tristeţi, toate însă având drept catalizator, drept far luminos scena teatrului.

Anda Caropol interpretează rolul unei actriţe ajunse la apusul carierei, prinse într-un joc al amintirilor ce o fac să fie ruptă de prezent şi să rătăcească într-un trecut strălucitor, când era o stea pe scena teatrului, iar publicul o adora. Un spectacol unic în peisajul teatral românesc, Repetiţia vieţii mele este, în acelaşi timp, şi un omagiu adus oamenilor din culise, celor care fac posibil miracolul ce apare odată cu ridicarea cortinei. Sunt puşi astfel în lumina reflectoarelor şi tehnicienii, cei care rămân alături de actriţă chiar şi atunci perioada ei de glorie a apus. Din distribuţie fac parte, alături de Anda Caropol, actorii Ion Haiduc, Mircea Teodorescu, Alexandra Aga şi tehnicienii Dana Popescu, Simona Buşoiu, Ioana Dănilă, Paula Ticovschi, Gheorghe Săbărel, Marius Negoiţă, Paul Doanţă, Robert Ţâcu, Ramona Ursan.

Anda Caropol a absolvit în anul 1960 Institutul de Artă Teatrală şi ¬Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti, specializarea Arta actorului, la clasa profesorului A. Pop Marţian şi, din 1964, s-a alăturat tinerei trupe a Teatrului Nottara, condus de Horia Lovinescu. A jucat alături de actori care au marcat o generaţie de aur a teatrului românesc: George Constantin, Liliana Tomescu, Ştefan Iordache, Ştefan Radof, Lucia Mureşan, Gilda Marinescu, Alexandru Repan, Ion Dichiseanu, Emil Hossu, Ruxandra Sireteanu etc.

„Nu cred că anul 2019 îmi putea face un dar mai minunat decât acest spectacol. Un dar pentru care mulţumesc direcţiei, autorului, regizorului şi, nu în ultimul rând, colegilor care mă înconjoară, cu aportul lor minunat la reuşita lui. Ca un făcut, 2019 este şi anul în care voi împlini 80 de ani. Mă rog la Dumnezeu să fiu sănătoasă ca să pot să joc cât mai mult acest spectacol pe care îl numesc cântecul meu de lebădă.” (Anda Caropol)

Vă invităm la o redescoperire emoţionantă a uneia dintre actriţele cele mai dedicate, discrete, talentate, elegante şi pline de candoare pe care teatrul românesc a avut norocul să le întâlnească.

afis repetitia vietii mele

About Author

Connect with Me: