Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
august 23, 2016 Comments are off credidam

Adrian Enescu

adrian-enescu-contrariatCompozitorul, orchestratorul şi instrumentistul Adrian Enescu, cunoscut în special pentru activitatea sa în domeniul muzicii de film şi de teatru, s-a stins din viata pe 19 august 2016, la vârsta de 68 de ani.

Născut pe 31 martie 1948, la Bucureşti, Adrian Enescu a studiat la secţia Compoziţie a Conservatorului de Muzică ”Ciprian Porumbescu”, iar din 1977 a devenit membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, după prima sa apariţie discografică, din 1975, în calitate de orchestrator.

De-a lungul carierei sale de patru decenii, Adrian Enescu a primit 20 de trofee oferite de Uniunea Cineaştilor din România şi 15 premii din partea Uniunii Compozitorilor din România.

A primit medalia Meritul Cultural Clasa I oferită de Presedinţia României, premiul pentru întreaga activitate la Festivalul de Film TIFF 2013 şi premiul ”George Enescu” oferit de Academia Româna în 2014, potrivit site-ului societateamuzicală.ro.

”Arta compoziţiei este pentru mine o mare pasiune. Condiţia de creator de muzică a fost cheia cu care am deschis multe uşi şi modul meu de supravieţuire. Pentru mine muzica este cea mai frumoasă şi complexă artă. Pot să ascult muzică la infinit”, spunea compozitorul.

Compoziţiile sale au fost înregistrate pe 14 albume.

Adrian Enescu a scris muzică pentru 65 de filme, muzică pentru spectacole de teatru, dar şi jazz şi electronică.

A colaborat cu numeroase instituţii de spectacole din Europa şi Statele Unite şi a compus muzică pentru regizori ca Dan Piţa, Mircea Veroiu, Sergiu Nicolaescu şi Alexandru Darie, dar şi pentru soliste ca Loredana Groza şi Silvia Dumitrescu. Pentru Loredana Groza a compus şi produs albumele ”Bună seara, iubite”, “Un buchet de trandafiri” şi “Diva inamorata”.

A orchestrat proiectul ”Enigma” a lui Michael Creţu şi a scris muzica unor filme precum “Profetul, aurul si ardelenii”, “Artista, dolarii si ardelenii”, “Pruncul, petrolul si ardelenii”, “Faleze pe nisip”, “Noi, cei din linia intai”, “Ciuleandra”, “Mircea”, “Pas in doi” şi “Hotel de lux”.

Sursa: www.digi24.ro

Colegii de la CREDIDAM se alatura familiei indurerate si transmit sincere condoleante.

Dumnezeu sa-l calauzeasca în pace si lumina vesnica!

About Author

Connect with Me: