Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
33862949_1652622224775590_910577833196126208_n

Reprezentantul CREDIDAM, la reuniunea din Parlamentul European, organizată de coaliția FAIR INTERNET

Zilele acestea, directorul general al CREDIDAM, domnul Ștefan Gheorghiu, se află la Strasbourg pentru a participa la reuniunea din Parlamentul European și conferința de presă organizate de coaliția FAIR INTERNET.

Artiști interpreți și autori din industria audiovizualului, precum și organizațiile lor reprezentative și-au dat întâlnire marți, 29 mai, la Parlamentul European pentru a atrage atenția asupra nevoilor și provocărilor cu care se confruntă pe Piața Digitală Unică, în cadrul unei reuniuni găzduite de europarlamentarii Marc Joulaud (EPP), Mary Honeyball (S&D) și Helga Trüpel (Greens/EFA).

Deși artiștii și autorii sunt cei care se află în centrul procesului creativ, de cele mai multe ori, mulți dintre aceștia ajung să nu fie remunerați în mod echitabil atunci când lucrările lor sunt puse la dispoziție, la cerere, pe platforme precum iTunes, Netflix și Spotify.

Noua directivă a UE, privind drepturile de autor, oferă o ocazie unică de a face dreptate și de a garanta artistilor interpreți si executanti, precum și autorilor din audiovizual, o remunerație echitabilă pentru contribuția lor la piața din ce în ce mai dezvoltată a serviciilor la cerere, oriunde pe teritoriul UE.

Obligațiile privind transparența sunt importante și fac parte din crearea unui mediu mai echitabil pentru autori și pentru artiștii interpreți sau executanți. Cu toate acestea, acest lucru nu va garanta în sine faptul că o parte echitabilă din valoare va ajunge și în buzunarul artiștilor interpreți sau executanți și al autorilor din industria audiovizualului.

Prin urmare, AEPO-ARTIS, FERA, FIA, FIM, FSE, IAO și ASA le solicită deputaților din Parlamentul European să introducă un nou drept irenunţabil la o remunerație echitabilă pentru utilizarea la cerere, plătită de platformele la cerere și supuse gestiunii colective. Este un mecanism pe cât de simplu, pe atât de eficient, care va permite artiștilor interpreți sau executanți și autorilor din industria audiovizualului să participe la succesul Pieței Digitale Unice. Și, mai presus de toate, este o recunoaștere corectă și de mult timp restantă a rolului acestora în industriile și societățile creative.

Citate din partea artiștilor interpreți sau executanți și a autorilor din industria audiovizualului

Julie Bertuccelli, Regizor (Franța), a declarat: “Este o adevărată plăcere, ca regizor, să văd filmele mele prezentate în întreaga lume. Cu toate acestea, pentru a-mi câştiga pâinea din arta mea, organismul meu de gestiune colectivă trebuie să fie capabil să-mi reprezinte drepturile și să negocieze o remunerație echitabilă cu cei care exploatează lucrările mele, inclusiv cu platformele video la cerere”.

Murray Head, Muzician și Actor (Marea Britanie) a spus: “Dacă platformele la cerere câștigă bani, atunci și muzicienii, cântăreții, actorii și autorii din industria audiovizualului trebuie să câştige. Cu toate acestea, încă mai vedem că artiştilor interpreţi sau executanţi și autorilor din industria audiovizualului le este dificil să trăiască decent din munca lor. Legea nu a reuşit să ne ofere o protecţie suficientă”.

Citate de la europarlamentarii gazde

Marc Joulaud (PPE) a spus: “Conținutul creativ are puterea de a ne uni, de a învăța și de a transmite valori și de a ne îmbogăți vieţile. Întotdeauna am spus că artiștilor nu li se poate plăti un venit modest pentru munca lor. Dacă un loc important în agenda politică a UE este ocupat de cultură, atunci sunt necesare măsuri REALE pentru a sprijini mijloacele de existență ale tuturor artiștilor interpreți sau executanți și autorilor din industria audiovizualului din Europa”.

Mary Honeyball (S & D) a spus: “În calitate de politicieni, este timpul să transformăm suportul nostru pentru artiștii interpreţi sau executanţi europeni și pentru autorii europeni din industria audiovizualului în acțiuni concrete. Viitorul vot privind revizuirea Directivei UE privind Drepturile de Autor în cadrul comisiei pentru Probleme Juridice va sprijini, sperăm, un viitor mai strălucit pentru sute de mii de artiști interpreți sau executanţi şi autori din audiovizual”.

Helga Trüpel (Greens [Grupul Verzilor] / ALE) a spus: “Din punct de vedere legislativ, viitorul votul este un moment crucial pentru cultură, precum și pentru artiştii interpreţi sau executanţi și autorii din audiovizual care contribuie la definirea acesteia. Sunt pe deplin în favoarea introducerii unui drept irenunţabil la remuneraţie, care a fost deja susținut de Comisia pentru Cultură a Parlamentului European în avizul său adoptat în iulie 2017″.

 
Campania ‚Fair Internet for performers Campaign’ (”Campania Internet Echitabil pentru Artiştii Interpreţi sau Executanţi”) reuneşte AEPO-ARTIS, EuroFIA, FIM şi IAO, care reprezintă muzicienii, cântăreţii, actorii şi dansatorii, toţi uniţi în apelul lor la legiuitorul European pentru „a face internetul un mediu echitabil pentru artiştii interpreţi sau executanţi”.

Pentru mai multe informații despre campanie, accesați www.fair-internet.eu!


33872689_1652622311442248_7004944900743495680_n

33895700_1652622441442235_4985351901211000832_n

34102005_1652622464775566_87089661746348032_n

About Author

Connect with Me: