Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Disparitii

Spectacolul „Dispariții” în turneu: TAM anunță turneul din Polonia

Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sf. Gheorghe anunță organizarea unui turneu în Polonia, cu spectacolul „Dispariții”, care va participa la ce-a de-a 22-a ediție a Festivalului Prapremier de la Bydgoszcz.

Pe 29 octombrie 2022, textul „Dispariții”, scris de Elise Wilk, a câștigat în Polonia premiul Aurora pentru dramaturgie contemporană est-europeană, surclasând alte 194 de texte dramatice în concurs, provenind din 15 țări. „AURORA – Premiul pentru dramaturgie al orașului Bydgoszcz” a fost înființat în 2021 de către Teatr Polski din Bydgoszcz (Polonia), partenerul nostru în acest proiect, și este unul dintre cele mai importante premii de dramaturgie care se acordă în Europa de Est.

În deschiderea stagiunii din anul 2022, TAM adusese acest spectacol pe scena sa, colaborarea cu Elise Wilk fiind una mai mult decât dorită de întreaga echipă dar și de dramaturg. Regizorul Cristian Ban declara înainte de premieră: „E un text foarte special și mă bucură că, după mulți ani în care am căutat să lucrăm împreună, colaborarea cu Elise se întâmplă tocmai la Sfântu Gheorghe, cu trupa cu care aș avea curaj să fac orice spectacol”. Timp de două stagiuni spectacolul s-a jucat pe scena TAM cu sala plină.

Spectacolul „Dispariții” este o întâlnire foarte intimă între public și povestea unei familii de sași brașoveni, începând cu 1944 până în prezent. În stilul său caracteristic, care combină armonios umorul cu notele serioase, regizorul aduce în fața publicului povestea unei familii pe care contextele valabile în anumite momente ale parcursului său existențial o obligă să trăiască separat. Personajele sunt interpretate de actorii Elena Popa, Anca Pitaru, Mădălina Mușat, Sebastian Marina, Costi Apostol și Iulian Trăistaru. Scenografia este semnată de Irina Chirilă, iar animațiile din spectacol au fost realizate de Ördög Gyárfás Ágota.

După ce anul trecut Elise Wilk a câștigat Premiul Aurora pentru dramaturgie contemporană est-europeană al orașului Bydgoszcz cu textul „Dispariții”, proiectul TAM își propune să aducă în acest an și spectacolul în fața publicului Festivalului din Polonia, la invitația organizatorilor – Teatr Polski din Bydgoszcz și partenerii săi. Aceștia își doresc să o promoveze în continuare pe Elise Wilk, recunoscându-i talentul la nivel internațional. O oportunitate la fel de mare și pentru echipa TAM, ai cărei artiști extraordinari vor urca pe o scenă urmărită nu doar de un public internațional numeros, inclusiv diaspora română, dar și de foarte mulți specialiști din domeniu sosiți din toate zonele lumii.

Turnel se desfășoară în perioada 11 – 14 octombrie 2023, în parteneriat cu Teatr Polski din Bydgoszcz și cu sprijinul financiar nemijlocit al Institutului Cultural Român (ICR), obținut în urma apelului de finanțare a proiectelor culturale din primăvara acestui an. Echipa TAM va ateriza la Varșovia, de unde se va deplasa către Bydgoszcz pentru a participa la Festivalul Prapremier.

Disparitii

About Author

Connect with Me: