Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
letter

Scrisoare deschisă către Doamna Senator Alina Gorghiu

Stimată Doamnă Senator Alina Gorghiu,

Zilele acestea se dezbate în Parlamentul României Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. În vederea unei cât mai complete informări, dar şi în virtutea principiului obligatoriu al dialogului între instituţii, CREDIDAM v-a solicitat o întâlnire, pe care dumneavoastră aţi anulat-o în chiar ziua în care trebuia să aibă loc. De atunci nici o veste. O atitudine destul de incompatbilă cu statutul şi obligaţiile unui funcţionar al statului, fie el şi unul de rang înalt. Nu credeţi?

Au trecut de atunci zile, zeci de ore. Chiar nu s-au găsit niciun răgaz, câteva zeci de minute în interesul public pe care altminteri se presupune că îl slujiţi? Aruncaţi nişte amendamente într-o lege indubitabil perfectibilă însă îndreptarea legii nu justifică şi graba lucrului/lucrăturii de mântuială, iar apoi luaţi în considerare doar opinia unui funcţionar ORDA numai pentru că vă unesc mai multe afinităţi? Aici vorbim de lege, stimată Doamnă, nu de prietenii, interese şi amabilităţi. E vorba de solicitarea îndreptăţită a unei instituţii – CREDIDAM – cu palmares, mii de membri şi recunoaştere la nivel internaţional. Nu e puţin lucru într-o ţară în care aproape totul se construieşte de azi pe mâine şi ţine până poimâine.

Zilele trecute, am luat notă din spaţiul public de o scrisoare adresată de dumneavoastră preşedintelui Asociaţiei Muze, epistolă pe care am citit-o cu interes şi atenţie. Este absolut lăudabil că aţi reuşit să vă faceţi timp să dialogaţi cu colegii noştri. Mai greu de înţeles este de ce nu manifestaţi aceeaşi deschidere şi în ceea ce ne priveşte.

Poate nu ştiţi – deşi ar fi cel puţin regretabil, dacă nu impardonabil – dar CREDIDAM este cea mai mare şi importantă Organizaţie de Gestiune Colectivă din România. Avem aproximativ 16 000 de membri activi români şi străini, artişti importanţi, consacraţi dar şi debutanţi a căror muncă o respectăm şi pentru drepturile cărora am depus şi depunem toate eforturile. CREDIDAM este singura asociaţie de gestiune colectivă din România afiliată internaţional prin AEPO – ARTIS (Asociația Organizaţiilor Europene ale Artiştilor Interpreți), SCAPR (Consiliul Societăților pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreți), IPD  (Baza de date internațională a Artiștilor) şi VRDB (Baza de Date Virtuală a Înregistrărilor). Organizaţia noastră are 48 de acorduri internaționale cu organisme similare din 36 de state.

În Parlament s-au propus amendamente cel puţin discutabile, dacă nu de-a dreptul hilare, propuneri care pun în pericol activitatea unor instituţii care funcţionează, şi o fac bine. Vă rugăm să vă informaţi numai câţi bani a adus CREDIDAM în cei 25 de ani de existenţă la bugetul de stat. Dar nu recunoştinţă aşteptăm, ci onestitate, deschidere, pe care de altfel o şi clamaţi în scrisoarea către colegii noştri de la MUZE. Noi nu suntem ANAF, nu colectăm taxe, noi suntem un ONG care militează pentru respectul faţă de operă şi creatorul ei. Nu e deloc simplu într-o societate în care furtul intelectual e recompensat cu funcţii la cel mai înalt nivel. Nu muncim pentru stat dar respectăm legile statului, dăm Cezarului ce-i al Cezarului, chiar dacă Cezarul ne complică adesea existenţa, ne îngreunează activitatea, nu e un partener.

Doamnă Senator

CREDIDAM are expertiză europeană de cel mai înalt nivel. Suntem gata să v-o punem la dispoziţie, în interesul artiştilor, gratis. Legislaţia trebuie să fie un motor al evoluţiei, al schimbării mentalităţilor de gaşcă, combinaţii, coterii, învârteli. „Armonizarea cu legislaţia europeană”, „transpunerea în legislaţia naţională a normelor europene” etc. rămân simple formule pe hârtie dacă ele nu traduc necesităţile unor oameni şi ale unei pieţe şi nu sunt puse în slujba cetăţenilor. Şi aici nu vorbim de mecanisme simple, la mica înţelegere care din păcate funcţionează pe piaţa noastră provincială, în care interesele politicienilor eludează legea. CREDIDAM colectează drepturi conexe pentru artişti importanţi, cooperează cu organisme prestigioase. Din acest punct de vedere, România însăşi riscă o proastă reputaţie în absenţa unei legislaţii solide, argumentate, care să nu dea rost la interpretări şi aranjamente de culise, tipic balcanice. Nu de puţine ore, în spatele unor utilizatori de drepturi care refuză să îşi achite obligaţiile am descoperit oameni de afaceri cu carnet de partid, cu influenţă, de care fac uz. I-am acţionat în judecată, de fiecare dată, căci nimeni nu e mai presus de lege.

De 25 de ani, CREDIDAM este parte activă din toate demersurile de modernizare a activităţii în domeniul drepturilor de autor şi a drepturilor conexe. De foarte multe ori, la nivel european, am fost daţi exemplu de bune practici. Am adus în România viziunea lumii civilizate – respect pentru lege, acurateţe şi mai ales, cultul dialogului.

Ne cerem scuze, nu am vrut să ne lăudăm singuri, am vrut să ne cunoaşteţi. Fie şi pentru meritul de a fi rezistat pe o „piaţă” atât de schimbătoare cum este cea autohtonă şi tot am fi meritat să ne acordaţi câteva zeci de minute. Schimbările nu ne sperie, mai ales când sunt asumate în cunoştinţă de cauză în urma unor discuţii civilizate, riguroase şi responsabile. Detestăm deciziile luate în pripă, gândite indolent, precar sau – nu de puţine ori – subiectiv. Legile scrise pe genunchi ne-au adus adesea în instanţă unde, e adevărat că am câştigat, dar ce risipă de energie…

Noi nu suntem nici politicieni, nici numiţi pe funcţii. CREDIDAM îşi datorează prestigiul şi recunoaşterea internaţională tenacităţii, seriozităţii şi onestităţii. Ideologia noastră este respectul faţă de munca artistului interpret şi faţă de creaţie, în general. Suntem obişnuiţi să construim. Cu greutate, cu sacrificii, dar cât mai durabil. Vă putem crede pe cuvânt că – prin toate amendamentele propuse pe Legea 8/1996 – nu vă doriţi decât să faceţi o lege cât mai bună, eficientă pentru artişti, majoritatea lor membri CREDIDAM. În acelaşi timp, nu putem accepta să fim excluşi de la masa discuţiilor pe teme care nu numai că ne preocupă, dar în care avem o expertiză valoroasă şi folositoare.

Doamnă Senator

Artiştii interpreţi sunt obişnuiţi să lucreze după partituri. Nu toate partiturile sunt la fel de valoroase, dar toate sunt obligatorii, cu atât mai mult cu cât obiectivul este armonia, a fi împreună, a construi împreună. Poate nu ştiţi, dar şi parlamentarilor li se încredinţează la începutul mandatului mai mult decât o partitură, un cod. E scris în Constituţie şi se numeşte jurământ. Vă amintiţi? Nu se poate să îl fi uitat, căci nu sunteţi la primul mandat în Parlamentul României:

Jur credinţă patriei mele România;

Jur să respect Constituţia şi legile ţării;

Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României;

Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor;

Viaţa ne-a obligat să credem şi în virtuţile celui de-al doisprăzecelea ceas. Însă mai târziu de atât, va fi prea târziu. În ceea ce ne priveşte, promitem să fim scurţi şi eficienţi, aşa cum ne-am obişnuit.

Cu deosebită consideraţie

Ștefan Gheorghiu                                                              Mihai Cernea

Iulian Vrabete                                                                    Iarina Demian

Gergely Balint Akos                                                          Ștefan Velniciuc