Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
titelbild-iOS-Streaming-App-Beta-2

Raportul DCMS – piața de streaming are nevoie de un reset complet

Comitetul pentru Mediul Digital, Cultură, Media și Sport (DCMS) din Parlamentul UK a publicat recent (15 iulie 2021) raportul său, intitulat Economics of music streaming (disponibil aici).

Raportul DCMS a fost elaborat după o amplă și minuțioasă cercetare și consultarea publică a tuturor părților interesate, inclusiv artiști, autori, reprezentanți ai organismelor de gestiune colectivă, platforme de streaming, producători.

Concluziile raportului sunt extrem de pozitive pentru drepturile artiștilor interpreți, în sensul că acestea susțin necesitatea introducerii unui drept la remunerație echitabilă garantat artiștilor pentru utilizarea prestațiilor artistice ce le aparțin de către platfomele online.

Dreptul de punere la dispoziția publicului (making available on demand) nu trebuie să excludă dreptul la remunerație echitabilă, soluția fiind conexarea acestora, precum în cazul dreptului de închiriere. Relevante în acest sens sunt recomandarile de la paragrafele 76-77. Raportul face inclusiv referire la modelul spaniol, ca model posibil de implementat și în legislația din UK.

În plus față de dreptul la remunerație echitabilă propus a fi inclus prin modificarea Legii dreptului de autor din Marea Britanie, raportul analizează și alte aspecte, cum sunt cele privind transparența, negocierea contractelor ș.a.

About Author

Connect with Me: