Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Ultima generație

Premiera „Ultima generație”, manifestul ca act creator al unor noi realități posibile

Spectacolul „Ultima generație”, semnat de regizorul debutant Tudor Licu, este premiera care încheie seria de producții noi prezentate de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu în 2024. Avanpremiera și premiera sunt programate în 19 și 20 decembrie, ora 19:00, la Sala Studio.

Opt actori tineri (Iustinian Turcu, Ștefan Tunsoiu, Antonia Dobocan, Radu Costea, Crina Dumitrașcu, Ada Bicfalvi, David Cristian, Oana Noja) conduși de un regizor debutant (Tudor Licu) vă prezintă un spectacol-antologie, alcătuit din scrierile a ṣase autori (Cosmin Stănilă, Alex Mircioi, Mădălina Stoica, Daria Ancuța, Tudor Licu, Carla Oncescu) parte a celei mai tinere generații din dramaturgia românească.

Fiecare scenariu imaginează un posibil sfârșit al omenirii, explorând impactul direcției în care se îndreaptă lumea asupra direcției vieților noastre.

„Este o șansă unică pe care, de un număr bun de ani, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Teatrul Național Radu Stanca Sibiu o dă tinerilor artiști ai României și ai lumii, într-un dialog cu ei înșiși, cu publicul, cu creația. Bine ați venit în lumea frumoasă a Miracolului!” – Constantin Chiriac, directorul general al TNRS și președintele FITS.

„Ultima generație” este revolta unor tineri împotriva unei lumi în declin, revolta ca manifest, ca act creator al unor noi realități posibile.

„Ce veți vedea mai departe sunt coșmarurile generației noastre, metafore care tind să devină realități, în lipsa unor acțiuni colective concrete”, spune regizorul Tudor Licu.

Producția face parte din programul Manifest pentru Dialog, prin care Naționalul sibian le-a oferit tinerilor regizori talentați șansa de a debuta pe scenă.

Programul urmărește, pe de o parte, încurajarea gândirii critice prin abordarea unor teme importante, prea puțin discutate în peisajul teatral românesc și, pe de altă parte, contribuie la dezvoltarea noului public, un public activ, implicat care, alături de artiști, declanșează și susține o dezbatere vie.

Continuarea programului urmărește o a treia direcție: susținerea debutului în arta teatrală. Concret, proiectul presupune crearea unui spectacol de teatru,  pornind de la un text dramatic scris special pentru proiect, de către o echipă tânără formată din regizor, dramaturg, scenograf, actori ai Teatrului Național Radu Stanca Sibiu și studenți ai Departamentului de Artă Teatrală al Facultății de Litere și Arte a ULBS și realizarea unui turneu național.

About Author

Connect with Me: