Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Invitatie Mircea Roman - 2017

Mircea Roman: Anul cel plin

Până pe 31 ianuarie 2018, Galeria AnnArt vă invită să vizitaţi expoziţia 2*0*1*7, mult-aşteptatul solo-show la AnnArt al sculptorului Mircea Roman. Expoziţia reuneşte, în primă expunere, 15 lucrări de sculptură în lemn şi desen, într-o selecţie de autor a celor mai recente lucrări ale anului 2017.

Expoziţia 2*0*1*7 vine la o distanţă de 6 ani faţă de prima personală a artistului la AnnArt, in octombrie 2011. Seria aceasta ofera exerciţiu de “temperare”, cu dimeniuni în zona 50 – 80 cm, concizii ale obişnuitelor piese marca Roman, care depăşesc adesea cinci metri.  Cioplirea în lemn şi închegarea în linie vibrantă de roşu se regăsesc în serie iar titlurile lucrărilor – misterioase în ciuda înşelatorului descriptiv aparent explicit – evocă citiri ale lumii în cheie de tragism şi de triumf existenţial. (Autoportret de duminică / Personaj cu armură interioaraă/ Piramidă asezată cuminte / Abel şi Cain / Sacrificiu cu nor). Desenele sunt explorări independente, doar parţial schiţe de sculptură, portrete şi o unică, neobişnuită floare a soarelui. Expoziţia include şi o raritate: o lucrare a unui corp întreg: un Crist ţintuit de perete, auster şi profund uman.

Mircea Roman

Expoziţia este însoţită de un text critic sub semnătura istoricului de artă Aurelia Mocanu, care notează intensitatea demersului artistic al sculptorului: “De obicei cu braţele amputate, mai nou cu aplice-cutii ca membre superioare, personajele lui Mircea Roman sunt terminale anxioase ale unor eşafodaje care ţin de umanismul rudimentar şi agresat. Turnurile figurate, înclinate ori pliate, înaintând cu bustul ca un ultim zvâcnet al frângerii, emană sentimentul solitudinii torţionate”.

Anul 2017 este special pentru Mircea Roman, prin câştigarea Pemiului UAP pentru Sculptură; includerea, prin achiziţie, a lucrării Zid III, în Muzeul Naţional de Artă de la Craiova, precum şi prin participarea la un impresionant număr de 14 expoziţii de grup în ţară şi în străinătate – inclusiv la “bi-laterala” de artă contemporană Romania-Coreea, la Boreyong. Totodată, activ în sprijinul breslei, Roman a fost în 2017 unul din iniţiatorii şi organizatorii proiectului Suport,  prin care s-a introdus într-un posibil circuit expoziţional încă unul din spaţiile dezafectate din cadrul Combinatului UAP, Spaţiul Turnătoria.

Mircea Roman este unul dintre cei mai importanţi sculptori români contemporani. Format la Cluj în anii ’80, Roman este renumit pentru lucrările sale iconice, distinctive prin personajele hibrid-umane, arhaice şi totodată moderne, şi prin tehnica sa specifică de lucru în lemn şi bronz. A participat la Bienala de la Veneţia în 1995 şi a avut expoziţii personale la Riverside Studios în Londra, proiecte de instalaţii urbane pe râul Tamisa sau în curtea Muzeului Ţăranului Român. Lucrările sale au fost expuse în muzee şi galerii importante de la Bucureşti la Kobe, de la Londra la Perugia şi Bochum. Laureat al Trienalei de Sculptură de la Osaka precum şi a prestigiosului Premiu Delfina, la Londra, distins în 2000 cu Ordinul Serviciul Credincios de către Preşedintele României, în 2008 cu Medalia de aur a Uniunii Artiştilor Plastici din Chişinău si cu Premiul UAP Pentru Sculptură în 2017. (R.N.)

Mircea Roman, Abel si Cain, 2017

Invitatie Mircea Roman - 2017

About Author

Connect with Me: