Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Mentorul

Mentorul – o poveste despre succes şi singurătăţi în dragoste

Primăria Municipiului Bucureşti prin Teatrul Nottara anunţă premiera spectacolului Mentorul de Daniel Kehlmann, o poveste cuceritoare despre succes şi despre singurătăţi în dragoste, în regia lui Cristian Nicolaie. Reprezentaţia va avea loc vineri, 17 mai 2019, la ora 19.30, la Sala George Constantin. Din distribuţie fac parte: Ion Haiduc, Alexandru Ion, Raluca Gheorghiu şi Rareş Andrici, iar scenografia este semnată de Victor Diaconu.

Un tânăr dramaturg în vogă, Martin Wegner, pe care presa îl numeşte vocea generaţiei sale, şi un scriitor celebru, Benjamin Rubin, aflat deja spre apusul carierei şi al existenţei, se întâlnesc undeva, într-o vilă de la ţară… Alături de ei sunt Gina, soţia lui Martin, şi Erwin Wangenroth, gazda lor, un tânăr pictor aspirant. Timp de o săptămână cei doi scriitori sunt plătiţi de o fundaţie să stea departe de lume, să finiseze împreună un text al lui Martin. Ce se întâmplă, însă, între ei – Martin, soţia lui, Rubin şi Erwin, reprezentantul fundaţiei – este o altă istorie. Aici, la capătul lumii, orgoliile se trezesc, se ciocnesc destine, se spun adevăruri dureroase. O întâlnire între doi scriitori care vin din lumi diferite se transformă într-un pretext pentru o frumoasă şi tristă poveste despre oameni şi singurătăţile lor. Şi, nu în ultimul rând, Mentorul rămâne o satiră tăioasă despre lumea literară, în special, şi despre lumea artistică, în general.

Daniel Kehlmann este unul dintre scriitorii de limbă germană care se bucură de cel mai mare succes în acest moment, la nivel mondial, un romancier bine cotat, tradus în peste patruzeci de ţări, şi un dramaturg îndrăgit. Eu şi Kaminski este romanul care, în 2003, i-a adus consacrarea în lumea literară şi recunoaşterea internaţională, fiind un bestseller publicat în peste douăzeci de ţări. În 2007, romanul Măsurarea lumii va reprezenta confirmarea valorii, fiind vândut în peste două milioane de exemplare.

Piesa Mentorul a avut premiera şi a fost jucată cu mare succes şi cu cronici de cinci stele la Theatre Royal din Bath, în 2017, fiind apoi transferată în West End, în Londra.

„Mi-am dorit să pun în scenă Mentorul, atunci când am văzut pe un mare banner din Londra afişul acestui spectacol, pe care era trecut F. Murray Abraham, unul dintre cei mai mari actori şi profesori de actorie din Marea Britanie. M-am gândit că ar fi minunat ca un maestru al scenei de la noi din teatru să profite de acest text. Spectacolul este despre o mare bătălie de orgolii, ascunsă sub aparenţa unui conflict între generaţii, pentru că, de fapt, conflictul între generaţii este fals: un scriitor bătrân, care a produs cândva o capodoperă, şi unul tânăr, în prag s-o producă… Iar acest conflict între orgolii se întâmplă pe fundalul unor puternice situaţii de viaţă”, declară regizorul Cristian Nicolaie.

About Author

Connect with Me: