Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
001 Carturan - Vlad Popescu, Teodor Corban

Lungmetrajul de debut al lui Liviu Săndulescu, Cărturan, va avea premiera mondială la Busan

Cărturan, filmul produs de Mandragora şi distribuit de Iadasarecasa va avea premiera mondială la Busan, Coreea de Sud, pe cea europeană la Varşovia, Polonia şi va putea fi văzut în cinematografele din toată ţara din 8 noiembrie.

Lungmetrajul de debut al lui Liviu Săndulescu va fi proiectat în cadrul competiţiei Festivalului Internaţional de Film de la Busan, unul din cele mai mari festivaluri de film din Asia, şi va merge imediat după în Polonia, unde este selectat în Competiţia 1-2 la cea dea 35-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia alături de alte 13 lungmetraje din întreaga lume.

La Busan, lungmetrajul va concura pentru Premiul Flash Forward, unul dintre cele mai valoroase trofee ale festivalului aflat la cea de-a 24-a ediţie.

Având prima ediţie în 1985, Festivalul de Film de la Varşovia a intrat din 2009 în lista festivalurilor de film de categorie A, alături de festivaluri prestigioase precum cele de la Cannes, Locarno, Karlovy Vary, Montreal sau Berlin. Competiţia 1-2 este dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea film şi este una dintre cele mai importante de acest fel din regiune.

001 Carturan - Afis

Produs de Anca Puiu, filmul surprinde momentul în care viaţa lui Cărturan, un bărbat de 60 de ani, este dată peste cap atunci când află că, din cauza unei boli incurabile despre care nu ştia nimic, mai are de trăit foarte puţin. Situaţia lui este cu atât mai complicată pentru că îl are în grijă pe nepotul său de 14 ani.

În timpul pe care îl mai are de trăit, bărbatul vrea să rezolve două lucruri foarte importante pentru el: găsirea unui loc cât mai bun în care nepotul lui să locuiască până cand va fi suficient de mare pentru a se descurca singur şi organizarea unei pomeni pentru sufletul său, aşa cum se obişnuieste în zona din care provine, obicei ce îl va aduce pe Cărturan în conflict cu preotul comunei, care are o cu totul altă părere despre rânduiala creştină.

Când vede că lucrurile nu merg în directia bună, Cărturan realizează că este forţat să facă unele alegeri neaşteptate.

Cărturan  îi are în distribuţie pe cunoscuţii actori: Teodor Corban, Adrian Titieni, Dana Dogaru, Cristina Flutur şi Iulia Lumânare, precum şi pe copiii Vlad Popescu şi Tudor Brătucu. Scenariul este semnat de Liviu Săndulescu şi Bogdan Adrian Toma iar imaginea de Oleg Mutu.

Filmul este o coproducţie România (Mandragora, Iadasarecasa) – Suedia (Film I Vast, Doppelganger AB) cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Televiziunea Română şi Shoot&Post Auditory Suedia şi va avea premiera în cinematografe pe 8 noiembrie, fiind distribuit în România de Iadasarecasa. Până pe 8 noiembrie spectatorii vor putea vedea Cărturan într-o serie de avanpremiere, dintre care prima va fi în cadrul celei de-a 10-a ediţii a Les Films de Cannes à Bucarest.

001 Carturan - Teodor Corban, Adrian Titieni

About Author

Connect with Me: