Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
insula

Insula Sonoră expo: rezultatele Atelierului de documentare creativă la Sulina

Vara aceasta, cincisprezece adolescenţi din mai multe zone ale ţării au stat timp de o săptămână în Sulina, explorând realităţile sociale ale unui fost oraş cosmopolit, momentan depopulat, prin mijloace artistice vizuale. Lucrând în echipe, aceştia au realizat documentare de scurt metraj pe peliculă, fotografii pe film şi Polaroide, benzi desenate, poezii şi înregistrări audio bazate pe istoria localităţii, dar şi poveştile locuitorilor din oraş.

Vernisaj: 13 noiembrie, ora 19:00, Sala Auditoriu, etajul 4 MNAC

Expoziţia „Insula sonoră – Caii sălbatici merg unde vor” este rezultatul Atelierului de documentare creativă la Sulina, un exerciţiu pedagogic orientat către metode clasice de documentare prin fotografie, film şi desen.

Utilizarea exclusivă a mijloacelor analogice oferă artiştilor posibilitatea de a se concentra asupra viziunii şi interpretării propriii, precum şi asupra problemelor etice pe care le presupune reprezentarea realităţii. La o primă vedere, Sulina lasă impresia unui oraş romantic din Delta Dunării, dar la o privire mai amănunţită putem observa o paletă mult mai variată de substraturi.

Instalaţia prezintă un loc îndepărtat, prin intermediul celor două simţuri de bază proprii omului – simţul auditiv şi cel vizual. Fotografii, film şi desen explorează istoria locului, viaţa cotidiană a orăşenilor, rolul femeilor invizibile sau legendele auzite. Atenţia este, poate uneori inconştient, îndreptată către ceva cunoscut – consecinţele tranziţiei postdecembriste sunt prezente în peisajul cotidian. Tranziţia sălbatică pare nerezolvată strategic în Sulina, la fel ca în multe alte locuri ale ţării din care provin şi tinerii artişti. Subtitlul, “Caii sălbatici merg unde vor” devine astfel un sinonim nu numai pentru creaţia spontană a adolescenţilor expuşi, dar şi pentru contextul în care ne aflăm. Cimitirul, subiect pregnant în coloana sonoră, aduce o doză de nostalgie asupra Sulinei multiculturale de odinioară care astăzi nu mai este. Dintr-o perspectiva optimistă, acesta poate fi perceput ca dorinţa unui nou început.

 insula 1

insula 2

About Author

Connect with Me: