Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Screenshot_1

Gestiunea colectivă: “plasa de siguranță“ pentru autori și artiști – cel mai recent webinar AEPO-ARTIS

În data de 17 martie 2021, a avut loc o continuare a webinarului AEPO-ARTIS desfășurat anul trecut (17 noiembrie 2020), atenția fiind îndreptată, de această dată, spre sectorul audiovizual.

AEPO-ARTIS împreună cu SAA (Societatea Autorilor din domeniul Audiovizual – www.saa-authors.eu), cu sprijinul membrilor Grupului de Prietenie al Creatorilor de Cultură (CCFG), din cadrul Parlamentului EU, au organizat, via Zoom, evenimentul intitulat:

Gestiunea colectivă: “plasa de siguranță“ pentru autori și artiști

Ce fac organizațiile de gestiune colectivă și de ce sunt ele importante pentru autori și artiști?

Invitații la evenimentul online au vorbit despre rolul esențial al asociațiilor de gestiune colectivă și despre modul în care doar acestea pot asigura remunerațiile cuvenite titularilor de drepturi pe care îi reprezintă. De asemenea, ca și la webinarul anterior, implementarea articolul 18 din Directiva Copyright (directiva UE 790/2019) a ocupat o mare parte a discuțiilor – transpunerea în legislațiile naționale trebuie să fie făcută în așa fel încât artiștii să primească sumele ce li se cuvin din mediul online, printr-un drept la remunerație echitabilă ce nu poate face obiectul unei renunțări, gestionat obligatoriu prin organismele de gestiune colectivă.

Moderatorul evenimentului a fost Gregor Štibernik (CEO Societatea autorilor, artiștilor și producătorilor din domeniul audiovizual din Slovenia), iar printre invitați s-au numărat deopotrivă artiști, reprezentanți ai organismelor de gestiune colectivă din Marea Britanie, Elveția, reprezentanți ai asociațiilor internaționale AEPO-ARTIS și SAA, membri CCFG.

Cu ocazia webinarului, a fost creat inclusiv un videoclip, cu mesajele a 12 artiști și autori din sectorul audiovizual. Aceasta poate fi vizionat aici: https://vimeo.com/manage/videos/523979654

Înregistrarea webinarului este disponibilă integral aici: https://vimeo.com/525452327

Pentru comunicatul de presă lansat post-event, click aici.

About Author

Connect with Me: