Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
vatra luminoasa 2

Francezii descoperă cartierul Vatra Luminoasă, „modelul orașelor-grădină din București“

Expoziția „Vatra Luminoasă, modelul orașelor-grădină din București“, o călătorie în istoria arhitecturală a unuia dintre cele mai interesante cartiere ale Bucureștiului de la început de secol 20, este găzduită de Galeria Macadam a Institutului Cultural Român de la Paris între 3 noiembrie și 17 decembrie 2020.

Vatra Luminoasă este un cartier de locuințe sociale, construit la periferia Bucureștiului între anii 1933 și 1949, destinat muncitorilor, meșteșugarilor și funcționarilor. Cartierul, care se înscrie în istoria Mișcării Moderne, a fost conceput de arhitecții Ioan Hanciu și Nicolae Aprihăneanu, având la bază modelul orașelor-grădini. Cei doi arhitecți au pus pe primul plan spațiile verzi, individuale și colective, dar și echipamentele publice. Aceste spații sunt astăzi protejate de Institutul Național al Patrimoniului și reprezintă unica realizare de această calitate si anvergură din România interbelică.

Expoziția de la ICR Paris prezintă aspectele vaste ale acestei arhitecturi moderne, de la urban la locuința personală. Sunt decriptate astfel istoria arhitecturală a Bucureștiului de la începutul secolului 20, cartierele-grădini, locuințele sociale și noțiunea de modernism, ca și tipologia caselor. Pentru a evidenția particularitatea acestui cartier, dar și raportul cu istoria timpului său, expoziția propune documente de arhivă, cărți, corespondențe, carnete, schițe, fotografii de epocă. Vor fi prezentate și cincisprezece imagini rezultate în urma unui fotoreportaj realizat cu această ocazie de artistul Nicu Ilfoveanu. Curatorul expoziției este arhitectul Jérémy Vercken de Vreuschmen, strănepot al arhitectului Ioan Hanciu.

Totodată, în cadrul proiectului expozițional, va fi lansat albumul bilingv „Vatra Luminoasă, le modèle des cités-jardins à Bucarest / Vatra Luminoasă, modelul orașelor-grădină în București“, care conține fotografii și desene, publicat la editura Studio Zona, în colaborare cu asociația Ideilagram. Volumul va fi lansat online în data de 5 noiembrie 2020, la ora 18.00 (ora Franței), pe pagina de Facebook a ICR Paris fiind transmisă, în direct, de la Galeria Macadam a ICR Paris, prezentarea susținută de Jérémy Vercken de Vreuschmen, curatorul expoziției. Cartea reia istoria și arhitectura cartierului Vatra Luminoasă din București, fiind realizată sub coordonarea lui Jérémy Vercken de Vreuschmen, cu contribuția arhitectei Irinei Calotă și a lui Andrei Răzvan Voinea. Fotografiile sunt realizate de Nicu Ilfoveanu și Dragoş Cîrneală. Albumul este disponibil la librăria pariziană Volume și la ICR Paris.

Vatra luminoasa1

About Author

Connect with Me: