Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version

Film de Oscar la festivalul One World Romania

Nominalizarea Poloniei la premiile Oscar 2024, la categoria Cel mai bun documentar, va putea fi văzută la București pe 6 și 7 aprilie, în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania.

Este vorba de Privind în retrovizor / Skąd dokąd (2023, Polonia-Franța-Ucraina, 84 min.) Regia: Maciej Hamela.

Începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Oameni suspendați în timp și spațiu în fața incertitudinii prezentului, iau decizia să renunțe la ceea ce au mai de valoare și, fără să stea pe gânduri, se urcă într-o dubă prăfuită cu plăcuțe de înmatriculare străine. Mașina parcurge mii de kilometri, îndeplinind diferite funcții: este sală de așteptare, spital, adăpost și, mai presus de toate, spațiu pentru confesiunile și spovedaniile care în mod firesc încep să fie împărțite de participanții la drum.

„Privind în retrovizor” este un portret colectiv format din experiențele oamenilor, care au un singur scop: să găsească un adăpost sigur. În dubă – refugiul lor temporar, diferențele de gen, vârstă, culoarea pielii, originea, identitatea, credințele sunt desființate.

Filmul este programat după cum urmează:

  • 6 aprilie, ora 20.30 – Cinemateca Eforie, str. Eforie nr. 2. Proiecția va avea loc în prezența regizorului Maciej Hamela.
  • 7 aprilie, ora 20.30 – Cinema Union, str. Ion Câmpineanu nr. 21

About Author

Connect with Me: