Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Impuls-Fabric-2022-Affacebook-cover-2048x788

Festivalul IMPULS Fabric la Timişoara

Institutul Francez din Timişoara vă invită să participați la un eveniment fascinant care va avea loc între 27 septembrie și 1 octombrie în Piața Traian din Timișoara: Festivalul IMPULS.

Institutul Francez din România la Timișoara, în parteneriat cu Le Plus Petit Cirque du Monde, Beta, Unfold Motion și Cetățean de Traian, prin Centrul de Proiecte, organizează la final de septembrie, într-o atmosferă de sărbătoare urbană, un festival complex de artă stradală, cu reprezentanții de circ contemporan, teatru, trasee prin oraș văzute prin ochii a trei personalități feminine marcante pentru istoria Timișoarei, ateliere de circ și dans contemporan, dar și un concert extraordinar al formației Barcelona Gipsy balKan Orchestra.

Povestea continuă: Institutul Francez din Timișoara găzduiește încă din 2018 festivalul de artă stradală, muzică și artele circului Impuls, în cadrul Programului cultural prin care Timișoara a obținut titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2023. Dacă în 2019 Festivalul Impuls a adus în prim plan spectacole de acrobație și dans cu artiști din Franța, Germania și România, precum și două seri de jazz manouche cu formația franco-iraniană Manushan și un recital extraordinar de muzică lăutărească cu Taraf de Caliu, în acest an, Festivalul Impuls propune o serie complexă de manifestări culturale diverse, care să implice atât comunitatea din Piața Traian, cât și cetățeni din toate zonele orașului Timișoara, pentru a se bucura împreună de circ contemporan, teatru-manifest, arhitectură, dans contemporan, ateliere de circ și muzică.

„Anul acesta festivalul Impuls se va desfășura în Piața Traian din cartierul Fabric, dar și prin intermediul itinerariilor a patru femei emblematice ale orașului, care ne vor purta să le descoperim secretul Timișoarei. De la crearea sa în 2018, festivalul Impuls se străduiește să promoveze artele stradale, circul și muzica în spațiile publice și periferice ale orașului pentru a le conferi o aură culturală. Alegerea cartierului Fabric este în concordanță cu acest obiectiv și ne permite să oferim unui public adesea vulnerabil accesul local la cultură. Acest festival este o oportunitate de a-i implica în procesul de capitală culturală europeană și de a lărgi audiența.

Este, de asemenea, o oportunitate de a promova arhitectura excepțională a acestui cartier și de a sensibiliza locuitorii cu privire la patrimoniul istoric magnific al cartierului lor. Pentru ediția din 2022 a IMPULS, l-am invitat pe Elefterios Kechagioglou, fondatorul Le Plus Petite Cirque du Monde, care va orchestra ( împreună cu bienala timișoreană de arhitectură Beta și cu parteneri locali precum Școala de Circ din Timișoara, condusă de Imre Nagy, Teatrul Basca, Asociația Cetățean de Traian și compania de dans contemporan Unfold Motion), un festival asemănător celui pe care l-a creat în Elefsina, Grecia, care este și capitală europeană a culturii în 2023. Acest proiect comun între două capitale europene ale culturii în 2023 este rezultatul unei cooperări încrucișate între institutele franceze din Atena și Timișoara, Comitetul Elefsina 2023 și Centrul de proiecte pentru Timișoara 2023. Pentru a ne ajuta să descoperim cartierul Fabric, dar și povești de viață, amintiri din copilărie înrădăcinate în oraș și pentru a împărtăși experiențe neobișnuite și fascinante, am invitat patru femei din Timișoara, fiecare iconică și emblematică în propriul domeniu, să cerceteze cartierul și amintirile lor prin patru trasee pe care publicul este invitat să le însoțească. Festivalul se va încheia în stil și muzică pe 1 octombrie, cu un concert în Piața Traian al celebrului grup european Barcelona Gipsy Balkan Orchestra”, a declarat Tilla Rudel, Directoarea Institutului Francez din România la Timișoara.

Impuls-Fabric-2022-Affacebook-cover-2048x788

About Author

Connect with Me: