Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
JA-streamers-1

Cel mai recent raport CMU confirmă faptul că veniturile artiștilor din streaming sunt foarte scăzute

În data de 31 august 2021, CMU—„Complete Music Update” (https://completemusicupdate.com) a publicat un nou ghid despre „Încasările artiștilor din streaming”.

Raportul prezintă defalcarea încasărilor din streaming, pentru producători, serviciile de streaming, actori, artiști principali și secundari. Tabloul rezultat este unul foarte elocvent – în timp ce companii precum Netflix, Amazon, Spotify și Deeezer înregistrează venituri din ce în ce mai mari, sumele repartizate artiștilor sunt extrem de mici și nu pot să le asigure acestora nici măcar traiul zilnic.

Serviciile de streaming asigură în acest moment peste 60% din veniturile sectorului muzical și reprezintă categoria cu cea mai mare creștere, inclusiv pentru sectorul audiovizual din Europa. Totusi, CMU este în măsură să confirme ceea ce era deja cunoscut – actorii nu primesc, în general, nicio sumă de la serviciile de streaming, la fel, nici muzicienii independenți (de sesiune), în timp ce artiștii principali primesc în medie cca. 5-8% din veniturile generate de streaming (mai puțin de 1.000 euro anual, în majoritatea cazurilor).

Sistemul contractual actual nu asigură artiștilor remunerația echitabilă cuvenită.

PayPerformers solicită statelor membre să asigure artiștilor cadrul necesar garantării remunerației adecvate și proporționale la care face referire articolul 18 din Directiva DSM. Cel mai bun mecanism în atingerea acestui scop este implementarea unui drept la remunerație echitabilă, ce nu poate face obiectul unei renunțări, drept supus gestiunii colective obligatorii.

Dreptul la remunerație echitabilă, subiect al gestiunii colective oblgatorii este singura modalitate prin care statele membre pot garanta artiștilor remunerația adecvată și proporțională, din mediul online.

Raportul CMU este disponibil (pentru descărcare) la:

https://completemusicupdate.com/article/cmu-publishes-new-guide-on-performer-payments-from-streaming/?fbclid=IwAR06GiURcRTLKEi0fkFfaY51XQCSJN8ujKfXyDmKsaNDY105eH9F_y6Dc8A

image006

About Author

Connect with Me: