Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Caine

Autobiografia lui Michael Caine, în limba română

Editura Nemira publică în colecţia Yorick de arte ale spectacolului autobiografia unuia dintre cei mai şarmanţi actori de la Hollywood – Michael Caine îşi povesteşte viaţa în volumul Arta de a asculta şi alte lecţii de viaţă, tradusă de Irina Cerchia.

Unul dintre cei mai îndrăgiţi actori de azi, Michael Caine a jucat în filme britanice clasice precum Alfie, Zulu sau Jaf în stil italian, dar şi în producţii hollywoodiene precum trilogia Cavalerul negru, Un american liniştit, Hannah şi surorile ei. A excelat în toate rolurile pe care le-a jucat, fiind răsfăţatul criticilor.

Caine ştie ce sacrificii cere succesul – a ajuns la apogeul carierei, deşi a pornit foarte de jos. Aşa cum spune chiar el: „Lucrurile mici pot duce la lucruri mari. Şi dacă le faci aşa cum trebuie, astrele se vor alinia când te aştepţi cel mai puţin“. Poveştile pe care le-a trăit, descrise minunat, sunt o lecţie de viaţă pentru oricare dintre noi.

„Nimeni nu are o reţetă anume pentru succes. Nimeni nu-ţi poate promite bogăţii şi faimă – şi, sincer, nici nu ţi-aş recomanda să le doreşti. Mulţi actori au idee despre acest subiect atât cât am şi eu sau poate chiar mai mult. Dar dacă ţi-ar plăcea să vezi cum a ajuns aici un bărbat extrem de norocos, care şi-a depăşit ghinionul şi a dat tot ce avea mai bun, care a făcut o mulţime de greşeli, dar care a încercat să înveţe din ele, făcând astfel ceea ce iubea şi distrându-se grozav în tot acest timp, atunci, să-i dăm drumul!“

Sir Michael Caine a fost nominalizat la Premiile Oscar de şase ori şi a câştigat de două ori: prima oară în 1986, pentru rolul din filmul Hannah şi surorile ei, a doua oară în 1999 pentru rolul din Legea Pământului. A jucat în peste o sută de filme şi a devenit cunoscut pentru numeroase interpretări foarte apreciate de critici, începând cu rolul din filmul Zulu din 1964 şi continuând cu Dosarul Ipcress, Recuperatorul, Alfie, Jaf în stil italian, Ticăloşii şi Meditaţiile Ritei, şi, mai recent, Cavalerul negru, E cineva acolo? şi Harry Brown. A primit titlul de comandor al Ordinului Imperiului Britanic în 1992, iar în 2000 a fost numit cavaler în semn de recunoaştere pentru contribuţia adusă în lumea cinematografiei. E căsătorit cu Shakira de peste 45 de ani, are două fiice, trei nepoţi şi locuieşte împreună cu soţia în Londra şi Surrey.

Caine

About Author

Connect with Me: