Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
ARTmania Festival 2021

ARTmania Festival 2021

Noi nume se alătură line-up-ului ARTmania Festival 2021, toate fiind deja binecunoscute pe scena metal românească. Bucovina, Dirty Shirt, Implant pentru Refuz, Lucifer – A Rock Opera, Taine şi White Walls vor cânta alături de trupele internaţionale în cadrul marii sărbători care va avea loc în perioada 23 – 25 iulie, la Sibiu.

Deşi 2020 a fost un an greu, festivalurile europene îşi revin încet, sperând la o întoarcere la normal bazată pe rezultatele inovative ale ştiinţei. Încă aflat pe un teritoriu nou, comunitatea rock şi metal internaţională se pregăteşte pentru o sărbătoare a muzicii şi artei şi în România, înăuntrul zidurilor cetăţii medievale a Sibiului, în inima Transilvaniei.

Bucovina, o prezenţă binecunoscută pe scena românească, a debutat ca trio în 2000, cu un sound vinking-black. Mai târziu, expresia sa muzicală s-a dezvoltat într-o combinaţie rafinată de elemente folk mixate cu tematici black şi heavy metal. De-a lungul carierei, trupa a lansat o serie de albume iconice, de la materialul de debut, „Ceasul Aducerii-Aminte”, un produs muzical influent pe scena metal românească şi deja o piesă de colecţie în jurul lumii, până la Duh (votat printre cele 5 cele mai influente albume metal din România postcomunistă) şi Septentrion în 2018. Lansarea din 2018 a fost urmată şi de un turneu european care a inclus şi primul show în Marea Britanie al trupei, care a demonstrat că „The Underworld Camden” era prea mic pentru numărul mare de oameni veniţi să îi asculte.

Dirty Shirt este o trupă românească de crossover folk-metal, care s-a clasat pe locul al doilea în finala Wacken Metal Battle 2014 şi a câştigat şi multe alte premii. Stilul unic al trupei derivă din mixul sunetului heavy al rock-ului/metalului modern cu ambianţa festivă a muzicii tradiţionale est-europene, eclectismul world music (ritmuri country, reggae şi tribale), sound-ul electro al muzicii industriale, energia hard-core şi funk-ul groove. Deloc surprinzător, mixul original propus de Dirty Shirt a primit aprecieri în întreaga lume – în reviste recunoscute precum Metal Hammer (DE, HU), Rock Hard (DE, FR, SLK), Metalsucks (SUA), Hard Rock Mag (FR) sau Terrorizer (Marea Britanie), alături de o prezenţă consistentă la nivel internaţional (turnee şi media).

Implant pentru Refuz este una dintre cele mai longegive trupe româneşti şi o reprezentantă puternică a scenei muzicale alternative, suprinzându-şi constant fanii cu stilul proaspăt şi continua evoluţie a soundului în ultimii 25 de ani. Munca lor creativă, atât sensibilă cât şi plină de forţă, descrie progresul sectorului alternativ muzical local în 9 albume de la „Implant pentru refuz” (1996), „Monolith” (2007), până la „Cartography” (2015) şi „SubRadar” (2009).

Bazat pe poemul Luceafarul scris de Mihai Eminescu şi tradus în engleză de Dimitrie Cuclin – Lucifer – A Rock Opera este compusă şi produsă de Adrian Tăbăcaru, un cunoscut membru al comunităţii rock-metal româneşti. Albumul include muzicieni şi actori din România şi Marea Britanie care au adus la viaţă poemul eminescian într-o interpretare unică şi vibrantă, care subliniază maiestuos tema generala a acestei poezii – dragostea.

Povestea progressive metal a White Walls a început la malul românesc al Mării Negre şi este asociată cu genuri muzicale precum progressive metal, metalcore şi melodic metal. După debutul de succes „Mad Man Circus” (2010), primit foarte bine atât de public cât şi de critici, trupa a cântat nu mai puţin de 15 concerte în 6 ţări, fiind prima trupa românească invitată la festivalul ProgPower Europe în 2011 şi, în acelaşi an, cântând în deschiderea concertului Pain of Salvation de la noi. White Walls îmbină, de multe ori, elemente de lumină şi întuneric cu riff-uri neobosite, sonorităţi melancolice şi un mix balansat între agitaţie şi înfrânare. Influenţaţi de mai multe subgenuri muzicale, sound-ul lor a fost comparat cu al unor trupe ca The Ocean, Opeth, Tool sau Karnivool.

Noile trupe confirmate vor urca pe scena ARTmania Festival alături de trupele internaţionale deja anunţate (în ordine alfabetică): Amon Amarth, Clutch, Cult of Luna, My Dying Bride, Port Noir, Testament şi The Vintage Caravan.

About Author

Connect with Me: