Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
last_xmas_gi-695x300-formatkey-jpg-default

Anton Roland Laub | Last Christmas (of Ceaușescu)

Curatoare: Frizzi Krella

În anii ’80, a circulat un zvon despre o baie din aur pur care s-ar fi aflat în reședința Ceaușescu din București. Acesta a accentuat furia disperată a poporului față de discrepanța enormă dintre bogăția conducătorului și sărăcia lor absolută. Din baia goală, care acum poate fi vizitată, banalitatea răului se înfățișează privitorului. În timpul evadării, din 22 decembrie 1989, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost arestați în apropiere de Târgoviște, chiar în locul unde a locuit Vlad Țepeș, cunoscut sub numele de Dracula. În ziua de Crăciun a anului 1989, cuplul a fost condamnat la moarte în cadrul unui proces-spectacol. Sentința de condamnare la moarte a fost executată imediat. În a doua zi de Crăciun, Sfânta Liturghie de Crăciun a fost transmisă în direct la Televiziunea Română pentru prima dată. În aceeași zi, imagini de la execuție au făcut înconjurul lumii.n decembrie 2019, a fost adoptată o rezoluție a UE prin care se cerea statului român să gestioneze legal momentul Revoluției.

Last Christmas (of Ceaușescu) – găzduită de Institutul Goethe din Bucureşti în perioada 02 decembrie 2021 – 08 ianuarie 2022 – analizează cazul dictatorului român Ceaușescu la trei decenii după Revoluție, în trei locații, și pretinsa transparență a acestora: casa privată a soților Ceaușescu, locul execuției cuplului de dictatori și Casa Poporului. Toate trei sunt locuri „traumatizate”, martori tăcuți ai unui trecut fantomă, în care ecourile cultului personalității răsună până în prezent. Cum ne privesc astăzi aceste locuri? Last Christmas (of Ceaușescu) se concentrează pe puterea de acțiune a lucrurilor și pe ceea ce acestea dezvăluie sau ascund. Lucrările lui Laub explorează memoria instituțională și latența conflictelor asociate cu nedreptatea și cu dezorientarea.

Publicația monografică Anton Roland Laub – Last Christmas (of Ceaușescu) a apărut în 2020 la editura Kehrer Verlag, Heidelberg. A fost nominalizată pentru longlist-ul Premiului german pentru carte de fotografie, în noiembrie 2021.

Anton Roland Laub, născut și crescut la București, a studiat la kunsthochschule weißensee și la Neue Schule für Fotografie, Berlin.

Finalist a New Discovery Award, Festivalul Internațional de Fotografie Les Rencontres d’Arles.

Expoziții la Photo Saint-Germain, Paris; FORMAT Photography Biennale, Derby; EMOP, Atena și Berlin; atelier35, București; Kaunas Photography Gallery, Kaunas. Figurează în colecția de carte și artă mediatică a Muzeelor Naționale din Berlin, la Memorialul Zidului Berlinului, la Muzeul Municipiului București, în arhiva Les Rencontres de la Photographie, Arles.

About Author

Connect with Me: