Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
SCAF 2023

SCAF 2023 – Sibiu Contemporary Art Festival – IN│TOUCH

Muzeul Național Brukenthal împreună cu Asociația Brukenthal von Studio, în parteneriat cu Ministerul Culturii și sub Patronajul Ministerului Afacerilor Externe organizează în perioada 16 – 30 septembrie 2023 Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu – SCAF (Sibiu Contemporary Art Festival). Conceptul festivalului cartografiază practicile artiștilor contemporani români din țară și din diaspora, având un caracter inter-generațional.

SCAF are o extensie internațională integrând elemente de diplomație culturală reprezentate de participarea unor artiști străini cu sprijinul Ambasadelor din României: China, Japonia, Polonia, Marea Britanie, Slovenia, Iran, Liban, Siria, Germania, Austria, Macedonia de Nord, Cuba, Peru, Republica Moldova, Nigeria, Uruguay, Emiratele Unite Arabe, Georgia. Expozițiile și evenimentele din cadrul festivalului ne invită să parcurgem o multitudine de spații culturale din Sibiu, precum spațiile Muzeului Național Brukenthal (Palatul Brukenthal, Casa Albastră, Muzeul de Artă Contemporană) dar și spații partenere conexe (Turnul Sfatului, Centrul Cultural Habitus), acest itinerar având scopul de a oferi publicului o experiență completă în interacțiunea cu diversitatea mediilor și discursurilor vizuale contemporane.

Festivalul deschide o platformă de cercetare și de dialog cu inserții internaționale între artiști, arhitecți, curatori, critici de artă, manageri de instituții culturale și platforme culturale independente cât și specialiști din muzee care vor completa programul expozițional cu o serie de conferințe și prelegeri.

IN|TOUCH, tema festivalului pentru ediția curentă este o metaforă a inter-conectivității și interactivității limbajului cultural contemporan. Tema a fost generată de dorința de a sonda acele elemente specifice fiecărui discurs artistic care se intersectează creând rețele de conținut atât la nivelul discursului, cât și la nivelul tematicii și cercetării problemelor contemporane. Este o temă gândită să ofere modele și practici de interacțiune conceptuală a publicului cu arta văzută din perspectiva unei structuri culturale  epidermice profund  contextualizată și receptivă la dinamica contemporaneității. Arta contemporană reflectă fidel probleme actuale, fiind un mediu ce oferă libertatea de a rezona senzorial și afectiv cu diversitatea de opinie și conținut într-un context cosmopolit și interdisciplinar. Această abordare nu restricționează selectiv amploarea manifestărilor artistice ci dimpotrivă deschide arii vaste având setat drept principal obiectiv expunerea expansivității și varietatea anacronică a practicilor artistice care se manifestă simultan în peisajul cultural autohton și internațional. Aceste premise generează la nivelul expozițiilor, dar și a evenimentelor corelate diverse subteme, diverse abordări stilistice, diverse materialități chiar diverse pattern-uri de utilizare a spațiilor publice și private.

În timp, organizatorii îşi propun ca acest festival să devină un laborator de cercetare curatorială care să genereze modele expoziționale, de selecție și în același timp să sincronizeze atât gândirea curatorială cât și discursurile artistice românești cu cele internaționale, care să se implementeze apoi la nivel instituțional cât și mediile culturale alternative.

SCAF este o inițiativă condusă de Alexandru Constantin Chituță, manager al Muzeului Național Brukenthal – președinte SCAF și Ilie Mitrea, președintele al Asociației Brukenthal von Studio. Curatorii ediției curente sunt Ana Negoiță, Alexandra Runcan și Tudor Zbârnea. Conceptul grafic îi aparține artistului Laurențiu Midvichi.

SCAF 2023

About Author

Connect with Me: