Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
teatru sibiu

TNRS singurul teatru din România care a jucat pe scena Théâtre de la Ville, Paris Naţionalul sibian primit cu aplauze la scenă deschisă în Franţa

 „Antisocial”, de Bogdan Georgescu, „Oameni obişnuiţi”, de Gianina Cărbunariu şi un concert al Grupului Iza din Maramureş sunt spectacolele pe care Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu le-a prezentat la Théâtre de la Ville, Paris – sala Théâtre des Abbesses, în cadrul programului Focus România la Paris, program inclus în Sezonul România-Franţa 2019. TNRS este singurul teatru românesc invitat să joace pe scena Théâtre de la Ville – cel mai important teatru din Paris.

„Este prima dată când Franţa propune un sezon cultural în parteneriat cu o ţară a Uniunii Europene şi este totodată o primă astfel de experienţă şi pentru România. Avem o aliniere unică a planetelor şi un semnal puternic pentru această ţară profund europeană înconjurată de vecini euro-sceptici sau anti-europeni.” Jean-Jacques Garnier, Comisar din partea Franţei, pentru Sezonul România-Franţa 2019, pentru Le Monde.

„Am pus accentul pe generaţia tânără şi am încurajat înfrăţirea structurilor de creaţie din cele două ţări. Programul aduce numeroase rezidenţe pentru artişti din ambele ţări. Ne dorim ca acest program să aducă mai mult decât un simplu schimb de spectacole.” (Andrei Ţărnea, Comisar din partea România pentru Sezonul România-Franţa 2019, pentru Le Monde).

„Suntem singura instituţie de spectacole din România care în Sezonul România-Franţa a jucat la Théâtre de la Ville, cel mai important teatru al Parisului. Este doar începutul pentru o colaborare pe termen lung. Împreună cu Théâtre de la Ville şi parteneri din Portugalia, Spania şi Italia vom da startul, în mai 2019, unui nou proiect dedicat tinerilor, generaţiilor care aparţin secolului 21. Programul <<Şantiere europene>>, pe care îl vom dezvolta împreună cu partenerii europeni va încerca să rezolve o problemă pe care Europa o are în acest moment – lipsa dialogului. Spaţiul european e bântuit astăzi de frică, de ură. Sperăm ca prin activităţile acestui program, care se vor încadra în arii variate: teatru, dans, muzică, spectacole de stradă, poezie, discurs filosofic, zona educaţională şi de cercetare, să redescoperim împreună dialogul şi toate beneficiile care rezultă dintr-un dialog constructiv, să dăm sens şi răspuns nevoilor materiale şi spirituale ale cetăţenilor europeni. Anul 2019 va aduce în programul FITS douzeci şi şapte de proiecte artistice din Franţa, prezentate de unele dintre cele mai importante instituţii culturale franceze: Plasticiens Volants, Aero Sculpture, Théâtre de la Ville, Théâtre du Rond Point, Théâtre de Bouffes du Nord, La Scala, Théâtre National de Bretagne – Rennes, Compagnie La Main de L’Homme etc.” (Constantin Chiriac, Director general TNRS, Preşedintele FITS).

Spectacolele prezentate de TNRS la Théâtre de la Ville s-au bucurat de aprecierea publicului francez şi au avut în fiecare seară invitaţi de marcă în sală, printre care: coregraful şi dansatorul Gigi Căciuleanu, dramaturgul Matei Vişniec, criticul de teatru George Banu, directorul Rond Point – Jean Michel Ribes, directorul adjunct al Teatrului Odeon – Teatrul Europei – Didier Juillard, directorul adjunct al Théâtre de la Ville, Cristophe Lemaire şi directorul general Emmanuel Demarcy-Mota, sefa programul Micro-Folie de la Parc de la Villette – Rebecca Bouillou, reprezentanţi ai TV5MONDE, EuroNews şi RFI. Fiecare dintre cele şapte spectacole prezentate de TNRS la Paris s-a jucat cu sala plină, bucurându-se de aplauze îndelungi din partea publicului francez.

Sezonul România-Franţa 2019 este organizat de Guvernul României, Ambasada Franţei în România, Institutul Cultural Român şi Institutul Francez şi a fost inaugurat de preşedinţii Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron în data de 27 noiembrie 2018. Sezonul va continua în Franţa până în data de 17 aprilie 2019, iar în România se va desfăşura în perioada 18 aprilie – 14 iulie 2019.

About Author

Connect with Me: