Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Poster Stagiunea de Colectie Vol 1 2019

Spectacolul “Coloane Culturale Româneşti” deschide sezonul 3 al „Stagiunii de colecţie” de la Biblioteca Naţională

Stagiunea de colecţie de la Biblioteca Naţională a României, îşi deschide cel de-al treilea sezon, luni 14 ianuarie 2019, de la ora 17:30, cu un spectacol eveniment.

Sub genericul „Coloane Culturale Româneşti”, actriţa Lamia Beligan şi ansamblul Musica Viva, alcătuit din pianista Andreea Butnaru şi violoncelistul Florin Mitrea, propun un spectacol deosebit de poezie şi muzică, în care versurile lui Mihai Eminescu se vor împleti cu armonii imaginate de: George Enescu, George Ştephănescu, Paul Constantinescu şi Doru Popovici. Recitalul aduce in atenţie, pentru prima dată, forme incipiente inedite ale versurilor eminesciene. Lamia Beligan intră în laboratorul de creaţie al poetului şi reface drumul parcurs de Eminescu, de la idee la marea creaţie, dezvăluind formele care au intermediat Glossa, Scrisoarea I, Icoană şi privaz, etc.

Spectacolul va fi găzduit de Biblioteca Naţională a României (Bd. Unirii nr. 22) şi este parte din proiectul ambiţios „Centenar pentru toţi – Sesiunea 2017 -2020” organizat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, prin Centrul Cultural Sector 1.

Accentul expoziţiei adiacente va cădea pe partituri vechi româneşti pe versuri de Mihai Eminescu, din Colecţiile: “Veselia Română”, “Eminescu”, “Cântece şi Balade”. Acestea aparţin Editurilor: Magazinul Conservatorului –  Iaşi, Bucuresci, Jean Feder – Bucureşti, H. Zeidner – Kronstadt (Braşov). Sunt partituri editate între anii 1880-1897. De asemenea partitura generală a Concertului pentru Pian şi Orchestră de Paul Constantinescu, deţine dedicaţia autografă a compozitorului, pentru dirijorul George Georgescu – 2 Ianuarie 1956.

Eminescu 2019

Gazde şi ghizi printre manuscrise, tipărituri şi artişti vor fi Raluca Bucinschi şi Sebastian Crăciun.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro

Lamia Beligan a absolvit Academia de Teatru şi Film Bucureşti, promotia 1990, clasa profesorului Ion Cojar. A debutat la Teatrul National din Craiova, cu rolul Honey din “Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee. Acum este actrita a Teatrului National din Bucuresti. În 2017 – 2018  a obtinut mari succese în spectacolele: Vivien Leigh: Ultima Conferinţă de presă, Două pe faţă, două pe dos şi Sinucigaşul. A fost distinsă cu: Premiul Fundaţiei Silvia Popovici pentru cea mai bună actriţă a anului 1998; Leul de Argint pentru filmul “Hotel de lux” în regia lui Dan Piţa, rolul Marta, 1992; Premiul de interpretare pentru rolul Gwendolline din comedia muzicală după piesa “Bună seara, domnule Wild”, la Festivalul Internaţional de la Liverpool, 1990; Medalia Meritul Cultural conferită de preşedintele României.

Ansamblul Musica Viva, fondat în 2005 de către pianista Andreea Butnaru şi violoncelistul Florin Mitrea, este  gândit, conceput şi realizat ca o manifestare  dinamică a muzicii camerale clasice. Pasiunea  pentru  muzica de cameră a dat naştere, de-a lungul a opt ani de la înfiinţare, unor proiecte de succes  realizate în ţară şi in străinătate. Printre ele se numără Brahmsiana (2008), spectacolul  sincretic “Sunet, Materie, Cuvânt” (2010), proiectul de mare anvergură profesională „Beethoven – Integrala triourilor cu pian“ (2011-2012) şi „Dialoguri  muzicale“ (20132015). În 2013 Musica Viva a fost unul din ansamblurile selectate de BBC Radio Classic să reprezinte Ziua României în transmisiunile Uniunii  Europene de Radio. Muzicieni cu studii la Berlin, Andreea Butnaru este cadru didactic al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, iar violoncelistul Florin Mitrea este solist instrumentist şi sef de partidă al Orchestrei Naţionale Radio. Recent Ansamblul Musica Viva a realizat un compact disc inedit: “O călătorie în secolul XX” – Sonate pentru violoncel şi pian de Martinu, Şostakovici şi Poulenc.

Mai multe amănunte pe: www.ucimr.ro şi pe pagina de Facebook.com/UCIMR

Organizatori: Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România

Co–organizator: Biblioteca Naţională a României

Proiect finanţat de: Primăria Sector 1 Bucureşti, prin Centrul Cultural Sector 1

Parteneri: ExcesMusic, prin programul Oportunităţi la tine acasă şi Asociaţia Pro Valores

Parteneri media: Enjoy TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitivă.

Volumul 2 al Stagiunii de colecţie va avea loc luni, 28 ianuarie, de la ora 17:30, iar invitat va fi Corul Canticum, dirijat de Răzvan Rădos.

Poster Stagiunea de Colectie Vol 1 2019

About Author

Connect with Me: