Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
copertina_despartirea

Prezentare de carte: “Despărţirea de Goethe” de Constantin Noica, traducere în italiană de Davide Zaffi

Institutul Italian de Cultură din Bucureşti vă invită miercuri, 25 septembrie 2019, la ora 18.30 la sediul din Aleea Alexandru 41, Bucureşti, la conferinţa susţinută de Davide Zaffi cu prilejul publicării în italiană a volumului lui Constantin Noica „Despărţirea de Goethe” – „Congedo da Goethe”.

A apărut vara aceasta în librăriile italiene cartea lui Constantin Noica „Despărţirea de Goethe” („Congedo da Goethe”), tradusă în limba italiană de Davide Zaffi, care semnează şi consistenta introducere a volumului publicat de editura Rubbettino. Evenimentul editorial oferă prilejul de a-l invita per domnul Davide Zaffi pentru a susţine o conferinţă la Institutul Italian de Cultură. Discuţia va fi axată pe doua teme. Prima, cu caracter istoric, se referă la receptarea în Italia a unuia dintre cei mai mari filozofi români ai secolului trecut, inclusiv pe fondul notorietăţii de care se bucură în străinătate generaţia anului 1927, căreia îi aparţinea şi Noica. Cea de-a doua temă, de mare actualitate, se concentrează pe perspectivele pe care originala interpretare a lui Goethe, mai ales a lui Faust, din partea lui Noica le deschide către filozofia “devenirii intru fiinţă”, ca o contribuţie la dezbaterea, în plină desfăşurare şi în Italia, referitoare la particularităţile culturii europene.

Davide Zaffi are la activ numeroase lucrări, publicate în Italia şi în străinătate, despre istoria şi cultura României contemporane. Studiile sale despre Contantin Noica, în special, au apărut în antologii şi în reviste de specialitate din Italia şi România. A tradus din limba română, în 2010, romanul lui Paul Goma „Din calidor” („Nel sonno non siamo profughi”) publicat la editura Keller.

Constantin Noica (Chiriac 1909 – Sibiu 1987), una dintre cele mai importante personalităţi ale culturii române din secolul XX, a elaborat o gândire filozofică originală concentrată pe o bunătate de a fi laică. Spunea că nu a avut maeştri, deşi îi recunoştea lui Heidegger meritul de a fi revitalizat filosofia re-propunând întrebarea referitoare la sens într-o epocă în care întrebarea pe care toţi şi-o puneau era „cum e posibil” ceva. Noica visa să se dedice exclusiv studiilor sale, dar a fost adesea implicat în dramaticele vicisitudini politice din ţara sa. În 1945 a respins ambele opţiuni, şi pe aceea de a colabora cu comuniştii, şi exilul în Vest. A încercat să parcurgă o a treia cale, extrem de personală, în serviciul exclusiv al culturii române, aşa cum spunea el însuşi. A creat din nimic, în ultimii săi ani de viaţă, , “Şcoala de la Păltiniş”, un controversat experiment filosofic care, practicând libertatea speculaţiei sub regimul Ceauşescu, termina complet inopinat prin a demonstra că se putea convieţui cu acesta.

copertina_despartirea

About Author

Connect with Me: