Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Afis_Fata-din-casa-vagon_web

Premieră la Teatrul de Artă Bucureşti: Fata din casa vagon – o propunere curajoasă, după un roman de Ana Maria Sandu

Pe 17 septembrie 2019, de la ora 19.15, publicul este aşteptat în sala cu fotolii roşii din strada Sfântul Ştefan nr. 21, la o premieră curajoasă, ce deschide noua stagiune a Teatrului de Artă Bucureşti: Fata din casa vagon, adaptare după un roman de Ana Maria Sandu. Cu: Lorena Zăbrăuţanu, Eliza Păuna. Scenografia: Maria Nicola. Grafica: Romulus Boicu. O creaţie semnată de Lorena Zăbrăuţanu şi Eliza Păuna.

Construit într-un ton dulce-amar, spectacolul este o întoarcere în timp, în România anilor ’70 – ’80 şi povesteşte cu nostalgie despre viaţa de familie a acelei epoci. Întâmplări din traiul sub regimul totalitar sunt redate cu duioşie, candoare şi umor.

Romanul Anei-Maria Sandu, la baza căruia stă textul spectacolului, este o hartă interioară a sentimentelor celor născuţi cu vina de a fi venit pe lume nedoriţi şi vorbeşte cu vocea celor născuţi forţat, în urma decretului antiavort.

“Ne-am dorit şi am creat acest spectacol pentru că perspectiva pierderii unor drepturi esenţiale ale femeilor nu mai pare deloc imposibilă, pe fondul amplorii cu care politicile de tip conservator-retrograd se propagă în lume. Dreptul la educaţie sexuală, dreptul la avort în condiţii legale şi sigure, dreptul la căsătorie liber consimţită, dreptul la independenţă financiară – tot ce părea definitiv câştigat este în pericol. Ororile ce păreau a nu se mai repeta vreodată apar din nou la orizont”, au declarat Lorena Zăbrăuţanu şi Eliza Păuna.

Provocarea abordării scenice a acestei teme deloc comode a fost însă crearea unui spectacol ludic, plin de candoare şi veselie.

O fetiţă de 8 ani imaginează jocuri prin care porneşte într-o călătorie cu dorinţa de a se apropia de mama ei şi de a-i deveni cea mai bună prietenă. Speră că împreună vor reuşi să evadeze din universul dur şi constrângător al casei vagon în care neîmplinirile şi regretele fac ca trecutul să fie parte din prezent.

Afis_Fata-din-casa-vagon_web

About Author

Connect with Me: