Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
004 NexT Generation - Raw 02

NexT 11 – o nouă direcţie de vizual, o nouă generaţie de cineaşti

În fiecare an, Festivalul Internaţional de Film NexT îşi propune să descopere şi să sprijine evoluţia tinerilor cineaşti aflaţi la început de drum, voci importante pentru generaţia lor şi pentru cinematograful de mâine, exponenţi ai unei comunităţi create în cei deja unsprezece ani de festival.

Secţiunea NexT Generation aduce în atenţia publicului lungmetrajele de debut realizate de cineaşti ale căror scurtmetraje au fost prezentate în selecţia festivalului, în acord cu misiunea NexT de a celebra talentul şi spiritul creativ şi inovator şi de a promova voci proaspete care aduc noi viziuni despre lume şi artă în filmele lor.

Anul acesta, cele două lungmetraje incluse în secţiunea NexT Generation sunt Raw | Crud în regia Juliei Ducournau – Premiul ‘Cristian Nemescu’ pentru cea mai bună regie în 2011 pentru scurtmetrajul Junior, ce va fi proiectat în deschiderea ediţiei de anul acesta a festivalului (22-26 iunie, 2017), şi The human surge | Valul uman, semnat de Eduardo Williams – Premiul ‘Andrei Toncu’ pentru cel mai bun sound-design în 2012 cu scurtmetrajul The Sound of the Stars Dazes Me, proiectat în închidere.

Un film excepţional de elegant vizual, Raw se concentrează asupra lui Justine, o  adolescentă aflată în prima săptămână de studiu la o şcoală veterinară, ce este obligată să treacă printr-un straniu ritual de iniţiere pentru boboci, care dă naştere unei poveşti de coşmar ce include scene de canibalism grefate pe fundalul creat de o familie disfuncţională şi de un mediu înconjurător haotic. Filmul a fost prezentat în secţiunea ‘Semaine de la Critique’ a Festivalului de Film de la Cannes în cadrul căreia a câştigat Premiul FIPRESCI în 2016, premiu căruia i-au urmat o lungă serie de alte premii şi prezenţe în festivaluri de calibru internaţional.

004 NexT Generation - Raw 01Raw

The human surge este o meditaţie sub formă de triptic despre muncă şi timp liber în epoca digitală şi urmăreşte trei tineri din Argentina, Mozambic şi Filipine prinşi între nişte joburi de duzină pe care tocmai ce le-au părăsit sau sunt pe punctul de a le părăsi, fără a avea alte ţeluri sau perspective, a căror unică legătură este viaţa pe care o duc în online, care contrastează cu o dorinţă aproape mistică de a evada către peisaje de o frumuseţe bucolică care aduc cu o imagine a începuturilor lumii: plaje virgine, păduri şi câmpuri care par iluminate de o strălucire lăuntrică.

004 NexT Generation - Human Surge 01The human surge

Filmul a fost selecţionat în importante festivaluri de film, câştigând în 2016 Leopardul de Aur în cadrul secţiunii ‘Cineasti del presente’ a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno împreună cu o Menţiune Specială pentru Cel mai bun film de debut.

Ca în fiecare an, festivalul îşi propune să prezinte noi mostre de cinema creativ şi inovator spectatorilor săi (vechi şi noi), pe care îi provoacă totodată la un dialog despre cinema, în sala de cinema. Anul acesta însă,  după zece ani de existenţă, NexT îşi propune  să conştientize publicul de  comunitatea formată în jurul său şi a felului în care aceasta se manifestă creativ. În prelungirea acestei idei, vizualul NexT de anul acesta adoptă o nouă direcţie stilistică: oraşul şi publicul NexT văzute în fotografiile alb-negru ale lui Adi Tudose cu inconfundabilele desene ale lui Matei Branea. (R.N.)

About Author

Connect with Me: