Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
luna doc

Începe luna.doc#4 – o lună de filme documentare în licee

LUNA.DOC, o lună de filme documentare în licee, ajunge în toamna aceasta la cea de-a patra ediţie. Începând de astăzi, profesorii din toata ţara se pot înscrie pentru a găzdui o proiecţie de film documentar în liceul lor. Anul trecut am ajuns cu luna.doc în 35 licee din 15 oraşe, cu proiecţii de film documentar şi ateliere de reciclare creativă. În total au participat 3500 elevi şi profesori. Deschiderea acestei ediţii va avea loc pe 16 noiembrie, începând cu ora 12:00, la Casa Culturii ”Ion Creangă” din Târgu Neamţ.

Cea de-a patra ediţie luna.doc încurajează dialogul între generaţii şi prezintă bătrâneţea într-o altă lumină. Deşi rareori se vorbeşte despre discriminarea persoanelor în vârstă, ele reprezintă unul dintre cele mai vulnerabile grupuri sociale. Discursul public prezintă bătrânii ca neadaptaţi la viteza cu care se schimbă lumea, învechiţi în gândire şi obiceiuri, nefolositori societăţii, o povară în buget şi în familie. Prin proiectarea celor patru filme documentare special alese, ne dorim să sensibilizăm tânăra generaţie în legătură cu bătrâneţea, un subiect puţin discutat, şi să deschidem un dialog nu doar despre, ci şi cu persoanele aflate în toamna vieţii.

Nevoia de socializare nu se atenuează cu timpul, iar izolarea este doar una dintre bolile fără diagnostic ale bătrâneţii. În filmul ”Alice are grijă” vedem cum încearcă ştiinţa să rezolve această problemă, inventând un roboţel social. Rămâne întrebarea: câţi dintre noi nu am putea petrece mai mult timp cu bunica sau bunicul? Documentarul-poem ”Orice se poate întâmpla” ne poartă într-o scurtă plimbare prin parc şi ne arată ce înseamnă de fapt ”a da în mintea copiilor” – a fi din nou curios, jucăuş şi entuziasmat în legătură cu lumea în care trăim. Limitele, în caz că există, cu siguranţă nu se măsoară în ani: ”Două bunicuţe înverşunate” este un film despre două prietene octogenare care îşi propun să dea de cap macroeconomiei, aşa că străbat Statele Unite, discută cu specialişti şi află care sunt neajunsurile creşterii economice, cine beneficiază şi cine suferă de pe urma ei.

Într-o lume în care doar cei puternici supravieţuiesc, o simplă urcare în tramvai necesită abilităţi sportive. Atleţii de 90 de ani din documentarul “Aurul toamnei” vor fi cu siguranţă printre ei; eforturile lor de a învinge slăbiciunile vârstei sunt cele mai bune argumente că puterea vine din interior. Dar chiar o dată urcaţi în tramvai, cineva le-ar putea aminti că “te plimbi când te caută moartea pe-acasă”. Această vorbă din popor arată o atitudine prea des întâlnită. Înţelegerea pentru cei şi cele în vârstă este (încă) un test pentru societate. (R.N.)

luna doc

About Author

Connect with Me: