Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
afis-andreearus

În căutarea fericirii – expoziţie de artă vizuală

DanaArtGallery şi Andreea Rus, artist plastic, vă invită să vizitaţi expoziţia de artă vizuală “În căutarea fericirii”, la Galeria Odeon, în foaierul Sălii Studio a Teatrului Odeon. Expoziţia se poate vizita până la 30 noiembrie  2017 înainte de spectacolele de la Sala Studio sau prin programare telefonică.

“În căutarea fericirii”, eveniment expoziţional semnat Andreea Rus, ne introduce în lumea interiorului nostru, o zonă a cărei dimensiuni cu greu le putem percepe şi descifra, plină de mister şi nu rareori de neprevăzut. O lume în care speranţa îşi face loc firesc şi neîndoielnic, proprie firii omeneşti. Omul contemporan, implicat în propria existenţă, poate deveni un om fericit, prin intermediul a ceea ce realizează sau creează.  Pictura îşi are izvorul în experienţe de viaţă şi de stare şi nu în ultimul rând în lectură.

“Într-un fel sau altul cu toţii suntem în căutarea fericirii. Vârsta, educaţia, contexte de tot felul, istorice, sociale, ne aduc cu faţa spre fericire, visând la aceasta şi atingând-o, din când în când, sau măcar trăind cu iluzia acesteia. Grădina Edenului pare să se îndepărteze de noi din ce în ce mai mult şi să facă loc în contemporaneitate  unor stări în care mulţi îşi pierd speranţa sau caută „mici fericiri” la tot pasul. Situaţia în care un om „se simte implicat, angajat”, poate deveni o cale spre fericire. ” (text preluat din catalogul expoziţiei, semnat Andreea Rus)

Istoricul de artă dr. Ana Maria Negoiţă ne explică viziunea sa asupra a ceea ce transmit picturile din expoziţie în citatul extras din catalogul editat cu această ocazie „Un jurnal al artistei despre căutarea fericirii care se contruieşte în imagini, ele apar privitorului ca mai apoi sa fie uitate şi re-compuse  într-un spaţiu interior.  Expoziţia aduce  în  discuţie diferite forme ale fericirii aşa cum aceasta  poate fi percepută de fiecare spectator, de fapt elementul principal, în mod paradoxal, nu sunt imaginile ci procesul pe care fiecare lucrare îl deschide. Lucrarea reprezintă un început de drum, de călătorie către  camera interioară unde locuieşte fericirea. Spectatorul împreună cu artista fac simultan, de fiecare dată, această călătorie spre Edenul interior. Dacă aş da o cheie de citire a expoziţiei mi-aş imagina fiecare spectator asemenea unui Narcis, obsedat de propria imagine  a paradisului, de procesul personal de căutare a fericirii care îşi vede chipul reflectat în lucrare. Distorsionante, idealizate, reale, imaginative, supra sau subdimensionate toate aceste ipostaze/ chipuri pe care lucrarea le reflectă  sunt stadii ale fericirii noastre interioare.”

Andreea Rus este artist plastic, absolvent al UAD Cluj-Napoca, secţia pictură şi doctor în arte plastice şi decorative din 2010. A reprezentat România la diverse expoziţii internationale de pictură, bienale, trienale şi festivaluri de artă din Italia, Polonia, Republica Moldova, Malta, Ungaria, Slovacia, etc. A deschis peste 20 de expoziţii personale de pictură în ţară şi în afara ţării şi a participat la peste 90 de expoziţii colective. În palmaresul artistei se regăsesc numeroase premii pentru pictură obţinute la concursuri naţionale şi internaţionale. (R.N.)

afis-andreearus

About Author

Connect with Me: