Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
Gradina Salbatica - de 111 ani in inima Bucurestiului

Grădina Sălbatică – de 111 ani în inima Bucureştiului

Optzeci de fotografii suprind momente din istoria Grădinii Sălbatice din inima Bucureştiului, o „bijuterie ecologică” născută acum 111 ani, menită să pună în valoare clădirea muzeului ridicat în vecinătatea ei şi să-şi împartă povestea de viaţă cu el.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită să vizitaţi o expoziţie care spune povestea Grădinii Sălbatice din inima Bucureştiului şi te îndeamnă să o priveşti prin ochii generaţiilor de copii care s-au perindat prin ea.

În mijlocul vieţii trepidante a metropolei bucureştene, vizibilă pentru ochiul unui trecător sensibil, de 111 ani, chiar în inima capitalei, grădina sălbatică a Muzeului Antipa este loc de refugiu pentru sute de specii de plante şi animale, unele dintre ele, strict protejate, care se bucură de această oază de linişte şi siguranţă.

Spaţiul din jurul clădirii muzeului este cucerit an de an de micuţii participanţi la Şcoala de Vară de la Antipa: cursanţii „Academiei Insecta”, detectivii pasionaţi să elucideze mistere la „cursul de criminalistică”, tinerii paleontologi lucrând cu tenacitate şi răbdare la descoperirea scheletului de T. rex în situl special amenajat pentru ei, „păsărarii amatori” pe care îi deosebeşti după binoclurile atârnate la gât, ori micii aventurieri înarmaţi cu filee entomologice, porniţi pe urmele marilor naturalişti să descopere fascinante şi felurite insecte. Cu entuziasm şi pasiune, viitorii cercetători, însoţiţi de specialişti ai muzeului pornesc an de an în activităţi de recunoaştere, clasificare, sortare şi identificare a speciilor. Astfel, au fost aflate cam toate speciile de plante şi animale care locuiesc în grădina muzeului. Lichenii, plantele vasculare (arbori, arbuşti, liane), nevertebratele (libelule, fluturi, muşte, gândaci, albine, păianjeni, acarieni şi râme) precum şi vertebratele (păsări, lilieci şi alte mamifere) devin actori importanţi, servind ca material experimental pentru cursurile Şcolii de Vară, desfăşurate an de an la Antipa.

Nu doar ştiinţa este la ea acasă în Grădina Sălbatică, ci şi muzica, sportul, spectacolele şi activităţile de recreere, de la ateliere de rugby, spectacole medievale, expoziţii de animale vii, ateliere de interceptat lilieci, seri de folk, până la duminici petrecute la picnic cu familia în grădina muzeului. Toate aceste activităţi, precum şi multe altele pe care vă invităm să le descoperiţi singuri, sunt incluse în povestea spusă în imagini de expoziţia ce împodobeşte până pe 27 octombrie holul de la etajul muzeului.

Organizatorii mărturisesc “Ne-am propus să vă spunem povestea Grădinii Sălbatice din inima Bucureştiului, însă nu putem să o spunem separat de povestea muzeului, deoarece destinele lor se împletesc. Lăsat fără grădină, muzeul ar deveni amnezic iar grădina fără muzeu nu ar mai avea cui să-şi împărtăşească secretele. Ca un om fără amintiri, un pământ fără poveste, o ţară fără trecut, nu ne-am putea imagina niciodată istoria muzeului separată de istoria grădinii sale”.

About Author

Connect with Me: