Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
plai

Festivalul Plai XIV | 13 – 15 Septembrie 2019 | Timişoara

Sunete şi ritmuri descoperite de pe plaiuri îndepărtate, energie exuberantă creată prin fuziunea culturilor şi un cadru ce va reaminti de prima zi a festivalului care în 2006 a pus bazele a ceea ce este acum unul dintre principalele evenimente world music din circuitul european.

Vor transmite o parte din identitatea lor prin sunete: Bebel Gilberto (BR), Red Baraat (US/IN), Panjabi MC (UK), 47SOUL (JO/PS), Orange Blossom (FR/EG), Nubiyan Twist (UK), Amira Kheir (SD/IT), Balkan Taksim (RO), Gili Yalo (ET/IL), Bosq (CO), Sonido Tupinamba (AR).

Născută din regalitatea muzicală braziliană, cântăreaţa Bebel Gilberto şi-a sculptat o nişă

distinctă, cu o popularitate globală. În timp ce Gilberto rămâne loială rădăcinilor ei, ea refuză cu fermitate să fie fixată pe un gen, cu atât mai puţin un continent. Renumită la nivel mondial, multi-nominalizată la premiile Grammy, cântăreaţa şi compozitoarea

Bebel Gilberto şi-a încântat fanii şi criticii încă de la debutul ei solo din 1986. Albumul ei, “Tanto Tempo”, şi-a pus amprenta asupra bossa nova electronica, poziţionând-o pe

Bebel ca fiind unul dintre cei mai bine vânduţi artişti brazilieni în SUA.

Red Baraat este o trupă inovatoare din Brooklyn, New York. Grupul iniţiat de Sunny Jain, toboşar dhol, a fost apreciat internaţional pentru sunetul lor unic, un amestec de bhangra apăsat din nordul Indiei, cu influenţe hip-hop şi jazz, livrat cu o energie punk crudă. Realizat cu scopul de a manifesta bucurie şi unitate pentru publicul său, spiritul Red Baraat iese în evidenţă în evoluţia trupei pe scenă. Ritmurile infecţioase trec prin public ca un uragan, lăsând loc de respiro doar în scurte pauze de baladă.

Panjabi MC este un producător şi DJ născut în Marea Britanie, cunoscut în întreaga lume ca pionier în popularizarea la nivel mondial a muzicii tradiţionale Punjabi îmbinată cu hip hop, R&B şi dance. El este cunoscut la nivel mondial pentru hitul bhangra, “Mundian To Bach Ke” din 1998, care a vândut 10 milioane de exemplare în toată lumea, făcându-l unul dintre cele mai vândute singleuri ale tuturor timpurilor. Conceptul lui Panjabi MC de a fuziona sunete mainstream cu ritmuri etnice funcţionează excelent şi reflectă moştenirea sa culturală, aducând un omagiu rădăcinilor sale, având în acelaşi timp şi curajul de a experimenta cu noi idei. A colaborat cu o varietate de artişti influenţi, printre care JAY-Z, Beenie Man, Spike Lee şi Beyonce, făcând cunoscut sunetul bhangra în toate colţurile lumii.

Una dintre cele mai promiţătoare trupe din Orientul Mijlociu, 47SOUL şi-au creat propriul gen muzical unic numit “Shamstep” – un amestec puternic de muzică stradală tradiţională palestiniană, combinată cu ritmuri electronice şi influenţe de funk, hip-hop şi rock. După succesul EP-ului “Shamstep”, albumul lor de debut, “Balfron Promise” a fost lansat în 2017 – muzică cu multă energie şi cu un mesaj care este transmis în limba arabă şi engleză. Relevant din punct de vedere social şi inteligent din punct de vedere liric, “Balfron Promise” acoperă toate elementele unui album muzical transfrontalier care militează pentru libertatea de mişcare.

Orange Blossom este un grup din Nantes, al cărui stil este între muzica electronică pură, hip hop şi world music cu influenţe arabe şi occidentale. Albumul lor, “Under the Shade of Violets”, este fascinant şi se află la intersecţia dintre Pink Floyd, Oum Kalthoum şi Joy Division, o combinaţie uimitoare şi atrăgătoare între modernitate şi tradiţie. Produs pe parcursul a nouă ani, a fost înregistrat în Franţa, Iordania, Egipt, Cuba, Brazilia, Maroc, Venezuela şi au colaborat cu 100 de muzicieni.

Nubiyan Twist este un colectiv muzical alcătuit din 10 artişti, fondat de producătorul şi

chitaristul Tom Excell. Inspirat de jazz, reggae şi soul, cu influenţe de afro-beat şi ritmuri latine, crează un sunet modern, unic, infecţios, într-un amestec eclectic de stiluri.

Fiecare membru îşi aduce energia muzicală iar spectacolele lor au momente intime care permit fiecăruia să fie pus în lumină, dar împreună eficacitatea lor este mai mare, cu aranjamente puternice şi o tranziţie lină pe întreg parcursul spectacolului. Au cântat pe scene uriaşe din întreaga lume, fiind aleşi de David Byrne pentru a susţine un spectacol în cadrul Festivalului Meltdown la Queen Elizabeth Hall.

 “Diva deşertului sudanez” a încântat publicul din întreaga lume cu un sunet inspirat de muzica tradiţională din Sudanul natal şi ancorat în jazz, soul, rock şi blues. Rezultatul este un sunet care reflectă influenţele muzicale globale ale artistei, exprimându-se prin improvizaţie şi experimentare. Muzica Amirei conţine tradiţii muzicale vechi, dar este livrată cu o vibraţie contemporană care reflectă scena muzicii multiculturale din Londra. Amira Kheir se inspiră din propriul său fond variat pentru a crea muzică care explorează teme de apartenenţă, iubire, evoluţie umană şi transcendenţă.

Balkan Taksim reinterpretează bucăţi de folclor din Balcani şi din Carpaţi într-un amestec

captivant de influenţe şi instrumente, cu arome sonore ale unor localuri îndepărtate. Un proiect muzical românesc care evoluează în mod constant, explorând ritmuri şi sunete din toate colţurile Balcanilor, uşor îmbinat cu ritmuri electronice şi bass-uri tribale. Grupul îmbină instrumentele tradiţionale precum cobza românească, cimpoiul, saz-ul turcesc,

darbuka, bendir-ul, gusla sârbească şi diverse instrumente de coloratură pentru a crea un extaz psihedelic.

Gili Yalo este unul dintre cei mai interesanţi noi artişti de pe scena muzicală din Israel. Şi-a lansat o carieră solo cu un nou proiect care combină rădăcinile sale etiopiene cu muzica soul, funk, psychedelic şi jazz. Muzica făcută de Gili Yalo întruchipează propria poveste personală, care a inspirat ritmul şi fluxul întregului proiect. La vârstă de cinci ani, a plecat din Etiopia pe jos pentru a scăpa de foametea din 1985, iar muzica a făcut călătoria mai suportabilă. În cele din urmă, s-a stabilit în în Tel Aviv, unde s-a înconjurat cu funk, soul şi dub. Pe acest album de debut, toate aceste sunete prind viaţă alături de un groove etiopian. Rezultatul este un album excepţional, plin de viaţă, acompaniat de vocea unică a lui Gili, cu versuri în engleză şi amharic.

Benjamin Woods, cunoscut sub numele de scenă Bosq, explorează neîncetat – “este un amestec minunat de ritmuri afro, latine, soulful house şi disco, cu influenţe subtile de dancehall şi hiphop”, au scris cei de la Beatswapmeet. A început să fie recunoscut ca fiind jumătate din The Whiskey Barons, realizând în cadrul proiectului o serie de edituri şi remixuri. Mai apoi a fost producător al albumelor Whiskey Barons x Bastard Jazz. În toamna lui 2013 Bosq a scos primul său album, care a fost primit bine atât în cluburi cât şi de critici. Mixmag a dat nota 10/10 single-ului “Can’t Seem to Hide” de pe al patrulea album al său, considerându-l single-ul lunii. Ultimul proiect al său este un proiect de disco şi house cu influenţe gospel şi jazz, alături de cofondatorul “The Rapture”, toboşarul Vito Roccoforte.

Inspirată de rădăcinile şi ritmurile exotice ale muzicii africane şi latino-americane, Sonido Tupinamba combină influenţele tropicale cu ritmuri disco, funk, boogie şi house. Sesiunile sale sunt eclectice şi vibrante, transportând publicul în diferite epoci şi locuri. Ea creează coloana sonoră perfectă pentru fiecare moment şi starea de spirit perfectă pentru fiecare ocazie. Seturile sale sunt întotdeauna pline de farmec şi festive, fie că sunetele vă duc în Caraibe, o noapte în Manhattan sau o aventură în Africa.

Festivalul PLAI este un eveniment pentru toate vârstele, plin de activităţi create de peste 30 de entităţi menite să nască pasiuni şi presărat cu muzică bună din toate colţurile lumii.

Festivalul PLAI 2019 este organizat de voluntarii Centrului Cultural PLAI din Timişoara, în parteneriat cu Primăria Municipiului Timişoara prin Casa de Cultură a Municipiului Timişoara.

About Author

Connect with Me: