Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
eufonia_large

Festivalul care aduce sunetul muzicii clasice mai aproape de timişeni

Aflat la cea de-a doua ediţie, Eufonia Festival propune, în intervalul 16-30 septembrie, peste 30 de evenimente, incluzând recitaluri, concerte educaţionale, masterclass-uri pentru tineri muzicieni şi intervenţii de terapie prin muzică.

Eufonia Festival este născut din dorinţa organizatorilor de a contribui la dezvoltarea unei dimensiuni cultural-educative a regiunii Banat, dorind includerea muzicii clasice de cameră în circuitul cultural regional. Atenţia echipei organizatorice este îndreptată spre zona educaţională, urmărindu-se sprijinirea tinerilor muzicieni prin facilitarea accesului la ateliere de măiestrie susţinute de artişti internaţionali şi implicarea acestora în susţinerea concertelor educaţionale dedicate comunităţilor de tineri, şi nu numai, din oraşe precum: Lugoj, Buziaş, Jimbolia, Caransebeş, Reşiţa, Herculane, Timişoara.

Prima ediţie a festivalului de muzică clasică de cameră Eufonia, a adus pe scena timişeană 7 artişti internaţionali care au susţinut 7 concerte, 6 cursuri de măiestrie şi 5 concerte alături de cei 35 de tineri muzicieni participanţi la masterclass-uri. Spaţiile în care au fost susţinute concertele educaţionale au urmat îndeaproape dorinţa de a duce muzica clasică mai aproape de comunităţi ce necesită susţinere: Margina, Jimbolia, Lugoj, Făget, Buziaş, Deva.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Eufonia, 16-30 septembrie 2019, vine cu o nouă temă centrală, „The sound of classics”, ca modalitate de promovare a muzicii clasice într-un format modern. Priorităţile ediţiei punctează: dezvoltarea culturală în zone precum Jimbolia, Lugoj, Băile Herculane, Caransebeş, Reşiţa; organizarea a 10 concerte educaţionale pentru copiii de la şcolile primare din 10 sate bănăţene susţinute de tineri artişti internaţionali; organizarea de cursuri de măiestrie pentru 60 de tineri muzicieni români şi străini.

Anul acesta, publicul se va bucura de prezenţa a 15 artişti de renume internaţional care vor concerta pe scena timişoreană şi vor susţine ateliere de măiestrie pentru tinerii muzicieni: Suyeon Kang (vioară), Gareth Lubbe (violă), Vashti Hunter (violoncel), Simona Sândrăştean (oboi), Marko Zupan (flaut), Martin Klett (pian), Dinu Mihăilescu (pian), Abel Tomas (muzică de cameră), Furiant Quartet (muzică de cameră), Stefan Hempel (orchestră de cameră), Angelica Postu (muzicoterapie), Kristin Guttenberg (training mental pentru artişti).

Eufonia este primul festival din Romania care integrează muzicoterapia în programul său. Angelica Postu va susţine la Timişoara o conferinţă în cadrul căreia va vorbi despre acest domeniu încă neexplorat în România, apoi, timp de o săptămână, va lucra în judeţul Timiş cu copii cu afecţiuni grave (dizabilităţi motrice, sindrom Down, proveniţi din familii cu probleme ş.a.). Angelica Postu, îşi desfăşoară activitatea la Spitalul „Charite” din Berlin, este fondatoarea primului institut român pentru muzicoterapie.

About Author

Connect with Me: