Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
PowerPoint Presentation

Expoziția Food will win the war / Hrana va câștiga războiul, în Piața Mare din Sibiu

În anul 1917, Statele Unite ale Americii lansau campania „Food will win the war” (Hrana va câștiga războiul), cu scopul de a convinge oamenii obișnuiți să își schimbe obiceiurile legate de hrană, astfel încât să existe suficiente alimente pentru soldați și civilii europeni.  Tema a fost reluată de Studiourile Walt Disney în scurt metrajul de animație „Hrana va câștiga războiul”, după atacul de la Pearl Harbor (7 decembrie 1941).

De-a lungul istoriei, criza și nesiguranța hranei au amenințat generații întregi. Chiar și astăzi, foametea nu a fost eradicată iar problema hranei sănătoase este în continuă dezbatere. Sloganurile anului 1917 pot fi încă întâlnite, într-un context schimbat: „Lunea fără carne” din timpul războiului are un mesaj similar cu promovarea vegetarianismului; „Miercurea fără făină” corespunde dietelor „Fără carbohidrați” pe când „Mai puțin zahăr alb” a devenit un leitmotiv, de la începutul sec. XX până în zilele noastre.

Expoziția care va rămâne deschisă în lunile octombrie şi noiembrie, sintetizează în 12 panouri mai multe aspecte legate de hrană în perioadele de criză, strânsa conexiune dintre rațiile de război și gândirea modernă pentru nutriție, continuarea luptei pentru economisirea alimentelor (de la penuria în vreme de război, la actuala protecție a mediului).

PowerPoint Presentation

About Author

Connect with Me: