Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
IMG_1663

Eveniment “FAIR INTERNET” (7 noiembrie, Bruxelles)

Cântărețul si actorul britanic Murray Head și europarlamentara britanică Mary Honeyball s-au alăturat campaniei “Fair Internet”

În contextul în care Parlamentul European își va exprima foarte curând punctul de vedere cu privire la revizuirea Directivei „Copyright”, celebrul artist britanic Murray Head (faimos pentru hit-uri ca One Night in Bangkok și Say it Ain’t So) și europarlamentara britanică Mary Honeyball (S&D, UK) au venit la Bruxelles în 7 noiembrie a.c., pentru a susține Campania Fair Internet.

Campania europeană are drept scop remunerarea echitabilă (“fair treatment”) a artiștilor interpreți și în mediul digital, în condițiile actuale în care platforme ca Spotify, Netflix, iTunes ș.a. pun la dispoziție un content creativ imens (muzică, filme), dar artiștii nu sunt răsplătiți pentru munca lor.

Cântăreţul si actorul britanic Murray Head, cel mai recunoscut pentru hit-urile sale internationale precum “One Night in Bangkok” şi “Say it Ain’t So”, a declarat:

“Mă aflu aici pentru a-mi exprima susținerea față de artiștii europeni. A venit timpul ca aceștia să fie remunerați corect ori de câte ori prestațiile lor sunt utilizate în mediul online”.

Nacho Garcia Vega, președintele Organizației Internaționale a Artiștilor (IAO), a subliniat că:

“Remunerația derizorie pe care majoritatea artiștilor o primesc din afacerea aceasta a vizionării online (streaming) aflată în plină ascensiune nu reprezintă doar o realitate nedreaptă, ci și ancora care ar putea încetini marele proiect DSM”.

Mary Honeyball, membru Britanic în Parlamentul European, care a lucrat pe proiectul directivei “Copyright” vine de asemenea în susținerea Campaniei, invocând necesitatea unor măsuri și acțiuni concrete pentru artiști, inclusiv prin votul proxim pentru revizuirea Directivei:

“În calitate de politicieni a venit timpul să ne exprimăm simpatia față de artiștii europeni prin acțiuni concrete. Următorul vot pentru revizuirea Directivei „Copyright” sperăm că va oferi un viitor mai strălucit pentru sute de mii de artiști interpreți sau executanți”.

Dominick Luquer, Secretar General al Federației Internaționale a Actorilor (FIA), a adăugat:

“Pe scară largă, partea de venituri din utilizarea online ajunge, invariabil, în buzunarele producătorilor. Prevederea Directivei privind “value gap” (diferenţa de valoare) nu va schimba acest lucru, însă această măsură foarte necesară o va face fără îndoială”.

Xavier Blanc, Secretar General al AEPO-ARTIS  a subliniat din nou importanța enormă a votului ce se apropie, în ceea ce privește Directiva, pentru Cultură în general și pentru artiști în particular, aceștia din urmă fiind cei care prin contribuția lor definesc, de fapt, acest domeniu:

“Din punct de vedere legislativ, viitorul votul reprezintă un moment crucial pentru cultură și pentru artiștii interpreți sau executanți care ajută la definirea acesteia. Un rezultat pozitiv va transforma mijloacele de existență ale marei majorităţi a artiștilor interpreți sau executanți din Europa, oferindu-le o răsplată echitabilă pentru exploatarea online a interpretărilor ce le aparţin”.

Benoit Machuel, Secretar General al Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor (FIM) a concluzionat:

“Propunerea Fair Internet este o soluție simplă și modernă pentru o situație care este șocant de dezechilibrată. Aceasta va permite tuturor artiștilor interpreţi sau executanţi europeni să fie remunerați corect pentru utilizarea online a contribuției lor creative”.

Câteva aspecte generale:

Campania Fair Internet, reprezentând peste 500,000 de muzicieni, cântăreți, actori și dansatori din întreaga Europa, solicită introducerea și garantarea dreptului la remunerație echitabilă, ce nu poate face obiectul unei renunțări, pentru utilizările on demand, remunerații ce vor fi plătite de platforme precum iTunes, Netflix, Spotify. Acest drept trebuie să fie gestionat obligatoriu de organismele de gestiune colectivă.

Prevederile din propunerea Comisiei (articolele 14-16) care urmăresc o creștere a transparenței, permit ajustarea contractelor și facilitează soluționarea conflictelor, sunt în prezent prea slabe și nu reușesc să răspundă nevoilor fundamentale ale majorităţii artiștilor interpreţi sau executanţi din mediul online. Cu doar câteva excepții, dispozițiile sugerate nu vor genera venituri suplimentare pentru aceştia. De mult discutatul Articol 13 privitor la “value gap” (diferenţa de valoare), așa cum se prezintă el astăzi, ar beneficia doar câţiva artiști interpreți sau executanți, dacă nu este combinat cu un drept inalienabil la remuneraţie.

Două Comisii ale Parlamentului European au adoptat deja opinii prin care susțin dreptul la remunerație echitabilă pentru utilizările online, garantat artiștilor interpreți.

Cea mai importantă comisie, Legal Affairs Committee, îşi va exprima votul în acest sens înainte de finalul anului.

În paralel, Consiliul discută proiectul de Directivă în cadrul grupurilor sale de lucru. Până în prezent, partenerii din cadrul Fair Internet sunt dezamăgiți și îngrijoraţi de faptul că situația precară a artiștilor interpreţi sau executanţi europeni nu este abordată deloc în propunerile recente de compromis.

Campania europeană solicită, din nou, sprijinul Parlamentului European în sensul garantării dreptului la remunerație echitabilă pentru toți artiștii, astfel încât aceștia să fie recompensați  pentru utilizarea prestațiilor ce le aparțin și în mediul online.

Mai multe informații despre campanie aici: www.fair-internet.eu.

About Author

Connect with Me: