
CREDIDAM susține campania #saveEUculture
UPDATE: Ca urmare a propunerii Comisiei Europene pentru redresarea UE, inaintată pe 27 mai a.c., AEPO-ARTIS, împreună cu alte 94 de organizații, au redactat o scrisoare prin care solicită:
- majorarea bugetului Europa Creativă (este susținută în acest sens propunerea de buget a Parlamentului European, în valoare de 2.8 miliarde euro)
- asigurarea că sectorul creativ va beneficia în mod corespunzător de acest plan de redresare, prin instrumentele sale.
Click aici pentru consultarea scrisorii pregatite și a listei organizațiilor semnatare.
Aceasta scrisoare va fi comunicata Ministerelor Culturii, Ministerelor de Finante, europarlamentarilor și comisarilor europeni, oricui și oriunde este relevant.
UPDATE: Coaliția FAIR INTERNET, întâlnire online cu comisarul european Mariya Gabriel, în vederea solicitării unei protecții legislative mai puternice pentru artiștii interpreți
În data de 9 iunie, urmare a scrisorii AEPO-ARTIS, FIA, FIM și IAO, transmisă în luna ianuarie a.c., președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, AEPO-ARTIS și FIA, FIM, IAO, a fost invitat să participe la o întâlnire, prin videoconferință, cu comisarul european Mariya Gabriel. Click aici pentru scrisoare.
Prioritatea a fost, bineînțeles, implementarea articolului 18 din Directiva Copyright. În acest sens, reprezentanții AEPO-ARTIS au solicitat sprijinul comisarului Mariya Gabriel și au susținut necesitatea unei transpuneri corecte și eficiente a acestor prevederi în legislațiile naționale, în beneficiul artiștilor. O implementare corectă ar asigura recompensarea artiștilor, prin garantarea unei remunerații echitabile, plătită de platformele digitale. O transpunere, ca atare, a prevederilor articolul 18 nu este suficientă și nu ar trebui considerată astfel de Comisia Europeană.
În timpul întâlnirii, comisarul Mariya Gabriel a precizat că Directiva Copyright trebuie interpretată în sensul recompensării concrete a artiștilor. Dat fiind impactul negativ al pandemiei asupra creatorilor din toată Europa, este crucial ca statele membre să transpună Directiva fără întârziere.
La acest moment, comisarul Gabriel a asigurat AEPO ARTIS de sprijinul domniei sale. Cu toate acestea, sprijinul comisarului Breton va fi decisiv. AEPO ARTIS depune eforturi în acest sens.
Puteți consulta aici comunicatul de presă emis de AEPO-ARTIS, în urma întâlnirii cu comisarul Mariya Gabriel.
UPDATE AEPO-ARTIS: Noua propunere a Comisiei Europene pentru redresarea UE și impactul noilor măsuri pentru sectorul creativ și cultural)
Pe 27 Mai 2020, Comisia Europeană a înaintat propunerea sa cu privire la planul de redresare al UE.
Planul propus include o finanțare de 500 de miliarde euro, oferită statelor membre UE sub formă de granturi și suma de 250 de miliarde euro, sub formă de împrumuturi. Aceste măsuri vin în completarea planului de buget UE pe termen lung (elaborat pentru 7 ani), în valoare de 1,1 trilioane euro (cunoscut drept cadrul financiar multianual).
Așa cum reiese din comunicatul Comisiei Europene “Europe’s moment: repair and Prepare for the Next Generation” (click aici), impactul negativ major al crizei asupra sectorului cultural și creativ este categoric recunoscut. Potrivit acestuia, se estimează o scădere de peste 70% a cifrei de afaceri pentru acest sector, în al doilea trimestru al anului în curs.
De asemenea, comunicatul face referire la o „nouă inițiativă, REACT-EU, care urmează să suplimenteze susțiunerea statelor membre, cu un buget de 55 miliarde euro. Aceasta va fi disponibilă din anul 2020, iar suma va fi distribuită în raport de un nou criteriu, respectiv nivelul de impact al crizei. Astfel, va fi garantată continuitatea finanțării măsurilor anti-criză și va ajuta statele cele mai afectate. Va susține muncitorii și IMM-urile, sistemele de sănătate, mediul și tranziția digitală, va acoperi toate sectoarele – de la turism la cultură”.
Cel de-al doilea comunicat, intitulat “The EU budget powering the recovery plan for Europe” (click aici), stabilește un buget de 1.5 miliarde euro, pentru programul Europa Creativă.
Totuși, din pacate, acest buget nu a fost majorat.
Comisia Europeană intenționează să achite datoria prin eșalonarea acesteia pe o lungă perioadă de timp, de maxim 30 de ani, și prin introducerea de noi taxe, printre care, posibil, o taxă digitală.
Potrivit acestui comunicat, taxa digitală se va baza pe studiul OECD privind impozitarea companiilor din domeniul digital; „Comisia susține în mod activ discuțiile purtate de OECD și G20 (Grupul celor douăzeci de miniștri ai finanțelor și ai guvernatorilor băncilor centrale) și este gata să acționeze dacă nu se ajunge la un acord global. O taxă digitală aplicabilă companiilor cu o cifră de afaceri de peste 750 millioane euro ar putea aduce un plus de circa 1.3 miliarde, pe an, la bugetul UE”.
Per ansamblu, există opinii diferite față de planul de redresare propus de Comisia Europeană. Un aspect pozitiv este recunoșterea faptului că, sectorul cultural și creativ a fost grav afectat de această criză și că un oarecare suport va fi garantat prin fondurile de coeziune. Cu toate astea, bugetul programului Europa Creativă (1,5 miliarde euro) nu a fost majorat comparativ cu propunerea din anul 2018 (1,46 miliarde euro). Nu apare nicio mențiune vizavi de un posibil fond de solidaritate pentru creatori (după cum ne așteptam).
Va trebui să căutăm împreună sprijinul Parlamentului European și al statelor membre, să îmbunătățim acest plan înainte de adoptare. O parte din membrii Parlamentului European au reacționat vizavi de propunerea Comisiei, afirmând faptul că cifrele alocate sectorului cultural sunt “dezamăgitoare”.
Tot cu titlu informativ, Comisia Europeană și-a ajustat într-o oarecare măsură Programul pentru anul 2020. Prioritățile stabilite la începutul anului rămân, în mare parte, valabile. De exemplu, programul are în vedere, în continuare, revizuirea reglementărilor pieței interne și a comerțului electronic transfrontalier (geoblocarea). Actul privind serviciile digitale, pregătit pentru acest an, va suferi niște amânări. Propunerea legislativă privind evaluarea impactului este așteptată acum în ultimul trimestru al anului 2020. Pentru o privire de ansamblu asupra ajustărilor intervenite la nivelul activităților Comisiei, click aici.
În plus, este de așteptat inclusiv o întârziere a raportului Comisiei referitor la prelungirea termenului de protecție pentru prestațiile artistice din domeniul audiovizual. Cel mai probabil, acesta va fi publicat în toamnă.
În ceea ce privește orientările Comisiei Europene privind implementarea articolului 17 din Directiva Copyright, Comisia intenționează să demareze o consultare a părților interesate. Nu a fost stabilită o dată exactă în acest sens. Totuși, Comisarul Breton a anunțat publicarea acestor orientări în toamna anului în curs.
UPDATE: Propunere pentru crearea unui Fond de Solidaritate pentru Artiști
Comisarul European Gabriel Mariya a transmis AEPO-ARTIS, în urma propunerii de înființare a unui fond de solidaritate UE pentru Artiștii Interpreți, un răspuns prin care menţionează diferite inițiative intreprinse de Comisia Europeană, fără a face însă vreo referire la Fondul de Solidaritate solicitat de AEPO ARTIS. Scrisoare Comisar European Gabriel Mariya.
Referitor la demersurile ulterioare în acest sens, la nivel european, puteți consulta adresa AEPO ARTIS.
UPDATE: Propunere pentru crearea unui Fond de Solidaritate pentru Artiști
Astăzi, 6 aprilie 2020, AEPO-ARTIS, în cadrul campaniei #saveEUculture la care CREDIDAM s-a alăturat în mod direct, încă de la debut, a fost propusă prima măsură concretă pentru susținerea artiștilor și a ecosistemului cultural, puternic impactate de epidemia COVID-19.
Deși organismele de gestiune colectivă depun toate eforturile pentru realizarea repartițiilor naționale la un nivel maxim posibil, în contextul epidemiei și al consecințelor negative asupra colectărilor, este foarte posibil ca toate măsurile dispuse să nu poată “absorbi” acest impact devastator.
Astfel, pentru a minimiza aceste efecte, AEPO-ARTIS a transmis Comisiei Europene, o primă propunere, de constituire a unui fond de solidaritate, destinat artiștilor interpreți sau executanți, cu scopul de a ii susține în această perioadă dificilă.
Vă vom informa periodic cu privire la progresele înregistrate și orice noi detalii.
CREDIDAM, în calitate de membru al AEPO-ARTIS (asociație europeană ce reprezintă drepturile a circa 500.000 de artiști interpreți sau executanți), se implică în campania #saveEuculture, inițiată la nivelul Parlamentului European pentru susținerea ecosistemului cultural în contextul crizei COVID-19.
Campania militează pentru luarea de măsuri imediate și pe scară largă pentru atenuarea impactului negativ al crizei COVID-19 asupra Sectoarelor Culturale și Creative (SCC) și, implicit, asupra artiștilor interpreți sau executanți a căror activitate artistică are de suferit în această perioadă.
La acest moment a fost redactată o scrisoare deschisă pentru grăbirea implementării acestor măsuri atât de necesare artiștilor, document ce va fi transmis Comisiei Europene și statelor membre.
- Vezi scrisoarea aici.
- Vezi lista Asociațiilor Culturale care au semnat scrisoarea deschisa aici.
- Vezi lista europarlamentarilor care au semnat scrisoarea aici.
În aceste vremuri de disperare este nevoie mai mult ca niciodată să rămânem uniți! Doar dacă vom lua măsuri imediate vom putea continua să ne bucurăm de muzică, teatru, filme, cărți, dans și multe alte activități artistice.
Așadar, alăturați-vă acestei inițiative și susțineți campania prin:
- Semnarea petiției online aici: http://www.saveEUculture.eu
- Promovarea campaniei prin intermediul rețelelor sociale folosind hashtag-ul #saveEUculture
Pe plan național, CREDIDAM:
- Continua să efectueze plăți pentru extrasele de playliste cu prestațiile identificate de către artiști la sediul CREDIDAM înainte de instituirea stării de urgență
- A adoptat toate măsurile necesare continuării eforturilor pentru ca repartiția din iunie 2020 să fie cât mai bănoasă, cu respectarea prevederilor legale;
- A propus Ministrului Culturii o modalitate de lucru pentru cooperarea cu autoritățile în drept, în vederea recuperării restanțelor unor agenți economici (vezi aici);
- A propus Ministrului Muncii și Ministrului Culturii modificarea formularului de cerere ANPIS (vezi aici)