Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
dancer-blue-powder

Campania Fair Internet | Parlamentul European reia negocierile asupra Directivei privind Drepturile de Autor

Parlamentul European a revenit din vacanţă și au fost reluate negocierile asupra Directivei privind Drepturile de Autor.

Chiar înaintea vacanţei de vară Parlamentul a votat în plen împotriva acordării mandatului către Raportorul Voss în vederea negocierii unei înţelegeri cu Consiliul şi cu Comisia Europeană în baza textului adoptat în cadrul Comisiei pentru Afaceri Juridice.

Acesta este rezultatul lobby-ului masiv făcut de către organizaţiile din industria tehnologiei digitale şi utilizatorii digitali cu privire la articolele 11 (privind protecţia editorilor de presă) şi 13 (aşa-numitul „value gap”).

Raportorul principal a invitat săptămâna aceasta raportorii din umbră la o primă întâlnire în vederea dezbaterii unor posibile amendamente de compromis. Acestea ar trebui să fie prezentate până la data de 5 septembrie, la amiază, înaintea votului în plen programat pentru data de 12 septembrie.

Există îngrijorarea că ar mai putea să fie prezentate amendamente şi cu privire la articolele cheie şi, în special, la articolul 14, obligând Statele Membre să se asigure că artiştii interpreţi sau executanţi primesc o remuneraţie echitabilă pentru exploatările online, făcându-se referire, pentru a realiza acest lucru, la mecanismele de remuneraţie statutară.

În cadrul acestei prime întâlniri cu raportorii din umbră, dezbaterea s-a concentrat asupra articolelor 11 şi 13. Unele grupuri au mai semnalat probleme şi cu privire la alte articole (de ex. articolele 3 şi 4), însă au spus că s-ar abţine de la prezentarea vreunui alt amendament în cazul în care s-ar ajunge la un compromis în legătură cu articolele 11 şi 13.

Social Democraţii au declarat în mod expres că ei nu susţin niciun fel de redeschidere a dezbaterii pe articolele 14-16.

Raportorii din umbră aşteaptă în acest moment din partea domnului Voss textele de compromis propuse.

About Author

Connect with Me: