Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
lacul lebedelor

Balet pe gheaţă la Sala Palatului

Zeul Începuturilor, Ianus, care veghează de secole la rând asupra celei mai friguroase luni din an, permite trecerea minunatelor lebede, pentru două ceasuri de pură magie pe gheaţă!

Lacul Lebedelor – Balet pe gheaţă revine pe scena Sălii Palatului, pe data de 14 ianuarie 2019, cu începere de la ora 20.00!

Deja cunoscuţi publicului român, balerinii-patinatori ruşi, membri ai Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg, vor da viaţă celei mai îndrăgite poveşti de dragoste, pe acordurile celei mai iubite partituri clasice, semnată de Piotr Ilici Ceaikovski.

Libretul baletului, în 4 acte, a fost scris de către Vladimir Berghicev şi V. Ghelzer, având ca sursă de inspiraţie o veche legendă rusă sau germană. Teoriile criticii sugerează că la baza acestei lucrări ar fi stat mai multe surse, printre care: povestea autorului german Johann Karl August Musäus în „Der geraubte Schleier”; basmul rusesc „Raţa albă”; viaţa tragică a regelui bavarez Ludovic al II-lea, care a murit în condiţii misterioase în apropierea lacului Starnberg, sau chiar un fragment din biografia autorului.

Textul a fost de mai multe ori transcris şi modificat. Astfel că, unele versiuni au un final diferit de original. Premiera a avut loc la Teatrul Balşoi, din Moscova, pe data de 4 martie (20 februarie stil vechi) 1877. Publicul epocii nefiind obişnuit şi educat cu stilul „simfonic” al unei muzici pentru balet, primele reprezentaţii au fost un real eşec. Acum, ne bucurăm de fiecare dată când povestea minunată şi muzica atât de vibrantă învăluie scenele din lumea întreagă!

Majoritatea patinatorilor actuali provin din perechile de patinatori ce au câştigat concursuri naţionale şi internaţionale. Mulţi dintre aceştia provin de la faimoase şcoli de patinaj artistic din Rusia, cum ar fi Jubilejni unde a fost descoperit şi campionul mondial şi olimpic Evgeny Plushenko. În decursul timpului, corpul de balet a fost completat şi de alte figuri proeminente ale lumii patinajului artistic, perechea Ludmila Beloussova şi Oleg Protopopov – ce au în palmares titluri europene, mondiale şi olimpice, Alexei Ulanov, campion olimpic, mondial şi european sau Ludmila Smirnova – laureată la numeroase campionate olimpice, mondiale şi europene. Aceştia sunt doar câţiva dintre cei care, de-a lungul anilor, au dat strălucire spectacolelor Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg. În prezent, nu mai puţin de 20 de balerini din cadrul ansamblului deţin titlul de Maestru Al Sporturilor în Rusia pentru victoriile obţinute în competiţii naţionale şi internaţionale de patinaj artistic.

Înfiinţat în 1967, combinând pentru prima dată în lume baletul clasic cu patinajul artistic, derulat pe un patinoar instalat pe scena unui teatru, ansamblul din Leningrad (actualmente St. Petersburg) a revoluţionat lumea spectacolelor. Începând din anul 1995, Baletul pe Gheaţă din Sankt Petersburg aduce în faţa publicului din lumea întreagă fascinantele spectacole clasice de balet transpuse pe gheaţă. „Frumoasa din padurea adormită”, „Lacul  lebedelor” şi „Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski precum şi „Cenuşăreasa” de Serghei Prokofiev sunt titlurile cu care Baletul pe Gheaţă din Sankt Petersburg a susţinut peste 7.700 de reprezentaţii.

lacul lebedelor

About Author

Connect with Me: