Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
002 Arest - Iulian Postelnicu, Alexandru Papadopol

Arest în regia lui Andrei Cohn vine în cinematografe din 20 septembrie

Arest, cel de-al doilea lungmetraj semnat de Andrei Cohn, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 septembrie. Filmul îi are în distribuţie pe Alexandru Papadopol şi Iulian Postelnicu, alături de András Hatházi, Liviu Pintilieasa, Sorin Cociş şi Marian Alexoaia.

În august 1983, arhitectul Dinu Neagu este, împreună cu soţia şi cei doi copii, pe o plajă de nudişti din apropierea unei zone industriale. Dintr-o maşină coboară doi securişti, care îl iau la Bucureşti pentru o declaraţie despre care nu-i oferă prea multe detalii. Filmul continuă în arestul miliţiei, unde Neagu este închis în aceeaşi cameră cu Vali, deţinut de drept comun, folosit ca torţionar de către securitate în schimbul unor favoruri. Lucrurile capătă o întorsătură din ce în ce mai absurdă de la o zi la alta.

În anii ’80 mureai de frică sau mureai de râs.

“Toate filmele despre perioada comunistă ne înfăţişează ca victime, nişte victime aproape eroi, victime uşor de îndrăgit însă eu nu-mi amintesc să fi fost aşa. Am fost doar victime, dar nu ca cele din filmele de la Hollywood. Am fost genul acela de victimă de care ai putea să te ruşinezi” spune Andrei Cohn într-unul din interviurile recente. „Am făcut filmul mai mult pentru mine, dintr-o anume furie faţă de mine. Nu e un film despre fapte istorice, ci mai mult despre sentimentele mele despre trecut. Cred că singurul mod de a merge mai departe este să ne recunoaştem trecutul aşa cum a fost şi să sperăm că următoarea dată vom fi mai buni”.

Arest, cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, cunoscut deja publicului pentru Acasă la tata, lansat în 2015, a avut premiera internaţională în cadrul celei de-a 54-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary – East of the West Competition şi a fost distins la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj.

Scenariul filmului este semnat de Andrei Cohn şi Alexandru Negoescu iar dialogurile sunt scrise de Andrei Cohn, imaginea de Andrei Butică iar producătorul filmului este Anca Puiu. Realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Societăţii Române de Televiziune, filmul este produs de Mandragora şi distribuit în România de Iadasarecasa şi va putea fi văzut în premieră în cinematografe din 20 septembrie.

002 Arest - Afis-Teaser

About Author

Connect with Me: