Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / credidam-english-version
ensemble-vocal-crescendo

Ansamblul Vocal Crescendo și Corul Bach al Bisericii Negre din Brașov, concert excepțional la Paris

Două ansambluri vocale de mareținută, Ansamblul Vocal Crescendo, din Neuilly sur Seine,și Corul Bach al Bisericii Negre din Brașov, vor fi reunite pentru prima dată în Franța, cu ocazia unui concert excepțional care va avea loc la Biserica Sainte Clotilde din Paris, vineri, 27 martie, de la ora 20.30.

Peste 70 de coriști propun o experiență muzicală inedită, alături de Steffen Schlandt, titularul marii orgi de la Biserica Neagră din Brașov, soprana Andreea Cojoc, tenorul Sebastien Saule. Acest concert are un caracter inedit, fiind dirijat de maestrul Christian Ciucă, atât în evenimentul care va avea loc la Paris, în 27 martie, de la ora 20, câtși în evenimentul conex care se va desfășura la Brașov în luna mai, cu ocazia Zilei Europei (evenimentul din România va fi susținut de Institutul Francez).

Concertul, care este, prin concepțiași derularea sa, emblematic pentru schimburile bilaterale franco-române, esteși o ocazie deosebită pentru marcarea a 140 de ani de relații diplomatice bilaterale între Româniași Franța.

Ansamblul vocal Crescendo, din care fac parte 40 de coriști amatori, este condus de Christian Ciucă din 1994. Ansamblul evoluează pe toate marile scene ale lumii.

Corul Bacha fost fondat în 1933 de Victor Bickerich. Hans Eckhard Schlandt a preluat în 1965 conducerea coralei, tatăl organistului Steffen Schlandt reușind să protejeze celebra Biserică Neagră de excesele regimului comunist prin transformarea sa într-un refugiu muzical. Steffen Schlandt conduce corala din 2004. Corul Bach reuneşte 40 de corişti de limbă şi confesiuni diferite, înscrrindu-se în tradiţia schimburilor interculturale din Transilvania ; el poate interpreta piese complexe, a capella sau cu orchestră.

Cel mai renumit organist român, Steffen Schlandteste titularul marii orgi a Bisericii Negre de la Braşov.

Acest concert este interpretat in magnifica Bazilică Sainte Clotilde de la Paris, a cărei orgă este capodopera maestrului Cavaillé-Coll şi inaugurată de César Franck.

Programul serii:

  • Franz Liszt, Via Crucis. Inspiraţia muzicală a operei lui Liszt este foarte variată, plecând de la muzica gregoriană pentru imnul iniţial, la liturghia luteriană şi reluând

chiar câteva teme din « Patimile după Matei » de Johann Sebastian Bach, formând astfel o compoziţie foarte ecumenică.

  • Felix Mendelssohn, Psalmul 42. Psalmul 42, op. 42 de Felix Mendelssohn este o piesă scrisă pentru cor mixt, solişti voce şi orchestră. Robert Schumann spunea în 1837 despre Psalmul 42 de Mendelssohn că acesta este «cel mai înalt vârf atins de muzica religioasă».
  • Marţian Negrea, Psalmul 123. Operă interpretată în limba română.
  • Gabriel Faure, Le Cantique de Jean Racine. Operă interpretată în limba franceză.

About Author

Connect with Me: